Press "Enter" to skip to content

Skenaario: Pyöreän neuvostohuoneen jediritarit

Roolipelitiedotuksen juhlavuoden projektina on julkaista joka kuukausi roolipeliskenaario tai minipeli. Maaliskuussa tarjolla on Nuppu Soanjärven tekemä Tähtien sota -elokuvien maailmaan sijoittuva minipeli Pyöreän neuvostohuoneen jediritarit (lataa PDF tästä). Suurkiitos Nuppu Soanjärvelle!

Teoksen syntytarina

Soanjärvi on pelauttanut jediritarit-varianttiaan Pyöreän pöydän ritareista monessa eri pelitapahtumassa, mutta nyt vihdoin teos on saatavilla myös muiden luettavaksi. Ohessa tekijän vastauksia siitä, millainen työprosessi oli kyseessä.

Mistä sait idean peliisi?

Olen aina ollut vähän laiska opettelemaan uusia sääntömekaniikkoja saati sitten tekemään aivan uusia sääntöjä ja ennemmin muokkaan vanhaa kuin opettelen täysin uutta. Ihastuin Pyöreän pöydän ritareiden mekaniikan vaivattomaan yksinkertaisuuteen ja erityiseen kohti vääjäämätöntä tuhoa saattelevaan kampanjamekaniikkaan. Pyöreän pöydän ritarit on siitä otollinen muunnoksille, että se toimii lähes missä tahansa tarinassa, jossa eliittijoukkoon kuuluvat sankarit kohtaavat pääsääntöisesti eettisiä haasteita.

Millainen prosessi tämän variantin tekeminen oli?

Loin sääntövariantin aikanaan conipelejä varten ja käytänteitä on viilattu jo monien vuosien ajan. Koska säännöt ovat lähes täysin pysyneet alkuperäisen mukaisina, muunnostyössä tärkeintä on aina ollut taulukoiden muuntaminen, sillä ne vaikuttavat suuresti peliin. Oli esimerkiksi vaikea päättää, mikä on jediritarille samanlainen luonteeseen asti ulottuva symboli kuin eläintunnukset on Arthurin ritareille. Lopulta nyt kirjoitetuissa säännöissä hahmoa määrittää hänen paikkansa jediritarikunnassa ja hänen kantamansa ase. Pohdin pitkään, antaako pelkkä ase tarpeeksi tietoa hahmosta, mutta uusimmissa Star Wars -elokuvissa seikkaileva raivokkaan karaisemattomalla tyylillä taisteleva Kylo Ren ja hänen luonteelleen saumattomasti sopiva räiskähtelevän kulmikas valosapelinsa on nyt vakuuttanut minut, että kyllä. Ase kuvastaa mainiosti jedin sielua. Kuulimmehan episodi II:ssa Obi-Wanin toruvan Anakinia sanoen “tämä ase on elämäsi!” padawanin hukattua valosapelinsa.

Mikä oli projektin vaikein vaihe?

Vaikeinta Pyöreän neuvostohuoneen jediritareiden muille kirjaamisessa ei lopulta ollut mikään itse sääntöihin liittyvä – ne olivat vuosien saatossa hioutuneet ja olin niitä myös kirjallisessa muodossa saanut selittää pelinjohtajakumppaneille. Sen sijaan valmisseikkailun kirjoittaminen kirvoitti useamman ärräpään. Vaikka olen seikkailunkirjoittamisesta joskus palkkaakin saanut, se on aina yhtä tuskaa. Inhoan itse käyttää valmisseikkailuja osin siksi, että ne ovat usein liian ratakiskoisia tai tukahduttavan yksityiskohtaisia. Tasapainoilu koherentin, pelin henkeen sopivan tarinan ja helppokäyttöisen, pelinjohtajan tyyliin muokattavissa olevan tekstin välillä on aina yhtä hirvittävää puuhaa. Onnekseni omaan kavereina tarkkasilmäisiä pelinjohtaja ja mielellään seikkailun käänteitä reflektoivia pelaaja.

Star Wars on fantasiaa maustettuna scifillä

Tähtien sota -saagan ja roolipelien yhteinen historia on mielenkiintoinen. Ensimmäinen virallisella lisenssillä tehty Star Wars -roolipeli ilmestyi vuonna 1987, jolloin se oli oikeastaan ainoa brändiä ylläpitävä tuote. Roolipeliin julkaistu lähdeteos oli ensimmäinen yhtenevä esitys Tähtien sodan maailmasta. Toimittajat Chris Baker ja Thomas Biery rohkenevat jopa väittää, että tuo roolipeli piti brändin hengissä 1990-luvun puolelle, jolloin sitä vahvistettiin romaaneilla ja videopeleillä ennen seuraavan elokuvatrilogian julkaisemista.

Ensimmäisen elokuvan mainosjulisteessa oli enemmän laseraseita kuin valomiekkoja. Kuva: Sports Poster Warehouse

Vaikutus on tietysti tuntunut myös toiseen suuntaan: kun Tähtien sota -brändi on kasvattanut näkyvyyttään, myös roolipelin menekki on parantunut. 2010-luvulla Fantasy Flight Games -firman Star Wars -roolipeli on keikkunut tasaisesti kolmen myydyimmän roolipelin joukossa (ks. EnWorld-sivuston tilastot).

Tähtien sodan viehätystä on helppo ymmärtää. Sen juonenkuljetus sankariksi kasvamisineen ja ilkeän ylivaltiaan vastustamisineen ponnistaa samoista myytillisistä kerroksista kuin monet fantasian perusteokset. Vaikka Tähtien sodan teknologisessa maailmassa olisi tarjolla kaikenlaisia aseita, on saagan ikonisimmaksi varusteeksi noussut miekka. Avaruusopperana se on siis olennaisilta osiltaan fantasiaa eikä ihmisyyttä ja teknologian mahdollisuuksia käsittelevää scifiä. Siksi se myös taipuu kuin luonnostaan seikkailupelaamisen vankkaan traditioon.

Pyöreän neuvostohuoneen jediritarit -minipelissä tämä näkyy keskittymisenä jedien sankaruuden teemaan. Olennaista ovat jedien kohtaamat tilanteet ja koko jediritarikunnan kohtalo, eivät pelimaailman paikat tai hallintojärjestelmät. Varusteistakin riittää pelkkä valomiekka.

Pyöreän pöydän ritarien uudet vaatteet

Traconin kaltainen coniympäristö on Pyöreän pöydän ritarien luontaista elinaluetta. Kuva: Demmi / Wasurenagusa

Pyöreän pöydän ritarit on aikoinaan tehty roolipelaamisen esittelemistä ja tapahtumapelaamista varten (ks. tekijän blogaus aiheesta). Sen takia se on systeeminsä puolesta kevyt ja menee kainostelematta suoraan asiaan. Tämä ydin näkyy myös Jediritarit-variantissa; hahmonluonnista seikkailun aloitukseen ei pitäisi mennä varttia enempää.

Pyöreän neuvostohuoneen jediritarit on pitkän pelauttamistradition tulosta, joten siihen on syntynyt kiinnostavia uusia käytänteitä. Alkuperäisessä pelissä hahmot olivat alussa heiveröisiä, mutta saattoivat pelaamisen myötä muuttua miltei haavoittumattomiksi. Jediritareissa tämä on käännetty osin päälaelleen: kokeneemmalla hahmolla on aloitushahmoa suurempi todennäköisyys haavoittua. Siinä missä Pyöreän pöydän ritareissa hahmolle kehitettiin yksilöllisyyttä korostava piirre, Jediritareissa hahmot eroavat toisistaan ritarikunnan sisäisillä arvoasemilla. Nämä erot ovat hienovaraisia, mutta onnistuvat hyvin tuomaan ilmi eri genrejen eroja, juuri niin kuin hyvältä variantilta sopii odottaakin.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.