Press "Enter" to skip to content

Tulevia roolipelejä, tapahtumaraportteja ja Imagonemin haastattelut

Weltkrieg. Sotakarjut. Seikkailijoiden kilta. Larp Realia. Luminyrkki. Alfacon. Imagonem. James Raggi.

Jos yllämainitut ovat itsellesi jo entuudestaan tuttuja, ei sinun kannattane lukea pidemmälle.

Sotaa, seikkailua ja larp-keskustelua

Esikoisroolipelillään kotimaisten roolipelisuunnittelijoiden joukkoon on noussut Severi Pihlainen. Hänen pelinsä Weltkrieg käsittelee maailmansotaa, mutta fantasiamaailman kautta ja Stalker-roolipelistä tutulla FLOW-systeemillä ryyditettynä. Kuten näissä hommissa yleensä, niin Pihlaisen työ nousi kartalle aivan puskista: halukkaat voivat vaikka heti tilata sen omakseen Puolenkuun pelien kautta. En ole itse vielä saanut peliä käsiini eikä pelistä kerrota juuri enempää kotisivuilla (tai julkaisijan sivulla), mutta jos suinkin onnistuu, niin palaan kyllä asiaan myöhemmin kevään aikana.

Miska Fredman, joka tunnetaan parhaiten kotimaisten scifi-roolipelien tekijänä, on jatkanut työtään aiemmin hyllyttämänsä Sotakarjut-roolipelin parissa. Julkaisutilaisuuden pitäisi olla Ropeconissa. Pelin kotisivuilta voi lukea lisää, mutta käsitykseni on, että luvassa on avaruusolentojen lahtaamista Starship Troopersin hengessä. Peli käyttää muokattua versiota Miskan yhdessä Ville Takasen ja Jukka Sorsan kanssa kehittämästä Ironcore Engine -systeemistä.

Seikkailijoiden kilta on Tuomo Laineen työn alla oleva fantasiaseikkailuroolipeli. Tässä vaiheessa pelin julkaisuajankohdaksi on suunniteltu ensi vuodelle, mutta saa nähdä miten työ etenee. Laine on pelitestannut peliään erilaisissa pelitapahtumissa, joten siltään projekti etenee käsittääkseni hyvin. Pelinkehitystä käsittelevästä blogista voi käydä lukemassa maistiaisia, lähinnä pelimaailman eri kolkkien esittelyä.

Kevään julkaisu-uutisten joukossa pitää mainita myös Solmukohta-larp-tapahtuma, jossa perinteisesti julkaistaan artikkelikokoelma. Tänä vuonna julkaistusta kirjaparista Larp Politics käsittelee larppeja poliittisena toimintana sekä feminismin ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Larp Realia puolestaan käy tusinan verran tuoreita pelejä, joista monilla on temaattinen yhteys sisarkirjassa käsiteltyihin aiheisiin. Molemmat kirjat ovat tuttuun tapaan ladattavissa ilmaisina PDF-versioina.

Roolipelit läsnä uusissa tapahtumissa

Roolipelit olivat vuosituhannen vaihteessa esillä vain Ropecon-tapahtumassa, mutta vähitellen aktiiviset harrastajat ovat vieneet niitä yhä laajemmalle. Tämä on kaikki arvokasta työtä, koska se lisää roolipelien näkyvyyttä. Roolipelaaminenhan harrastuksena on sellainen, että se tahtoo jäädä sinne yksityistilaisuuksiin eikä ole helposti uusien harrastajien saavutettavissa.

Tämän vuoden puolella “Thaumiel Nerub” kävi Porissa järjestetyssä Luminyrkki-pelitapahtumassa kaupittelemassa Dungeons & Dragons OSR-materiaalia. Kirjoittamassaan raportissa Thaumiel ei mainitse täsmällisiä myyntimääriä, mutta tuntuu olleen varsin tyytyväinen tulokseensa.

Nuppu Soanjärvi puolestaan kirjoitti Nörttityttöjen blogiin raportin Alfacon-pelitapahtumasta, joka toimi skeneaktiivien ja pelisuunnittelijoiden kohtaamispaikkana. Ohjelmassa oli pääasiassa luentoja, mutta sen ulkopuolella kävijät kyllä järjestivät sekä spontaaneja keskustelukerhoja että perinteistä roolipelaamistakin. Alfacon järjestettiin siis tänä vuonna ensimmäistä kertaa, mutta kävijät jäivät selvästi odottamaan tapahtumalle jatkoa.

Roolipelaamista koulussa ja sanomalehdessä

Mainitsen lyhykäisesti näin ohimennen Ylen uutisjutun roolipelaamisen käytöstä kouluopetuksessa ja Helsingin Sanomien artikkelin Solmukohta-tapahtuman yhteydessä järjestetystä vampyyrilarpista.

Kummassakaan ei pureuduta aiheeseen järin syvälle (Vampire-larpista kiinnostuneiden kannattaa lukaista Sarah Lynne Bowmanin laaja analyysi), mutta on aina mukava nähdä, kun roolipelaaminen ylittää uutiskynnyksen ilman jotain ikävää skandaalia. Juuri näin harrastus pääsee murtautumaan valtavirtaan.

Norjalaisten uutisjuttujen perässä

Täällä Suomen roolipeliskenessä Ole Peder Giæver tunnetaan lähinnä Itran kaupunki -roolipelin suunnittelijana. Mies on kuitenkin muutenkin aktiivinen norjalaisessa skenessä, mm. blogiksi (tai kauniimmin sanottuna verkkolehdeksi) muuttuneessa Imagonem-roolipelilehdessä. Valtaosa blogauksista on norjaksi, mutta joukosta löytyy myös jokunen englanninkielinen artikkeli.

Näin kotimaan skenestä katsottuna kiinnostavimpia ovat Imagonemissa julkaistut pitkät haastattelut. Helmikuussa ääneen pääsivät James Raggi (ks. haastattelu), Martin Elricsson (ks. haastattelu) sekä Vincent ja Meguey Baker (ks. haastattelu). Kannattaa käydä lukemassa, ovat kysyneet kultakin ihan mielenkiintoisia juttuja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.