Press "Enter" to skip to content

Skeneuutisia

Kaiken näköistä pientä on liikkeellä, useimmat jo jokusen viikon “vanhoja” juttuja. Sen sijaan, että laitan jokaiselle oman viestin, niin kokoan ne tähän. Ohessa siis lyhyesti Vuorelan Praedor-lisäosasta, Ropeconin teemasta ja Playground-lehdestä.

Virallinen lähdeteos Praedoriin

Jo viime vuoden lopulla Ville Vuorela ilmoitti blogissaan, että hänen seuraavana roolipelijulkaisuprojektinaan on lähdeteos Praedor-roolipeliin.

Petri Hiltunen käsikirjoittaa ja Juha Harju kuvittaa uuden Praedor-sarjakuva-albumin, jonka olisi tarkoitus vihdoin ilmestyä tänä vuonna. Roolipelin lähdeteos perustuu kyseiseen sarjakuvaan.

Hiltunen esittelee sarjakuvaa verkkosivuillaan:

Jaconia joutuu sisällissodan kurimukseen, kun karismaattinen Kadir johtaa vuoristolaiset hyökkäämään alaville maille. Metsäläisten uusi kuningas liittyisi mielellään hyökkääjiin päästäkseen ryöstelemään vaurasta pohjoista, mutta hyväksyykö Kadir hänet liittolaisekseen? Liala Mada yrittää puolustaa pohjoisia kaupunkeja ja Ferron huomaa, ettei ole helppo pysyä puolueettomana kun koko maailma on sodassa. Kolmen kuninkaan tarina -sarjakuva toimii tämän tarinan esinäytöksenä.
[lähde]

Lähdeteos koostuu Vuorelan suunnitelman mukaan kolmesta osasta: sarjakuvan tapahtumien lähdemateriaalista eli sisällissodan jännitteistä, noituussäännöistä eli demonien kanssa liiton tekevistä noidista ja heidän loitsuistaan (eri asia kuin Jaconian velhot) sekä Jaconian rahataloudesta seikkailijan näkökulmasta (kauppareitit, sijoituskohteet jne.).

Lähdeteoksen ilmestymisajankohta on vielä pitkälti auki: joskus tämän vuoden kuluessa. Sarjakuva julkaistaan joka tapauksessa ensin, eli kun uutta Hiltusta löytyy kirjakaupoista lienee syytä ruveta toiveikkaaksi lähdeteoksen suhteen.

Ropecon tarjoaa teemana vaihtoehtoja

Ropeconin blogissa kerrotaan, että tämän vuoden teemana ovat vaihtoehtotodellisuudet. Erityisesti tämä tarkoittaa fantasiamaailmojen tutkailua, mutta tilaa on kuulemma muidenkin genrejen vaihtoehtomaailmoille.

Toisena aiheena on – vaihtoehtoisuuden hengessä – roolipelaamisen rajapintojen tutkailu. MMORPG:t, freeform-pelit ja taideprojektit ovat kaikki kohteena, kuten myös roolipelaamisen päämäärä eli kysymys taiteesta, viihteestä ja roolipeleillä ansaitsemisesta.

Täytynee myöntää, että pidän tämän vuoden teemavalinnoista. Roolipelaamisen rajapintojen tutkailu ei ehkä saa useimpien harrastajien sydäntä tykyttämään, mutta muutoin aihe on ajankohtainen. Fantasiamaailmat puolestaan tuntuu vähän pliisulta aiheelta, etenkin kun viime aikoina roolipeliteollisuus on panostanut enemmän vanhojen pelien uusintalaitosten julkaisemiseen kuin kokonaan uusien pelimaailmojen visioimiseen. Fantasiamaailmat lienevät kuitenkin sellainen kätevä roolipelikulttuurin klassikkoteema, josta suurin osa harrastajista saa ongelmitta kopin.

Playground jatkuu tanskalaisvoimin

Jukka Särkijärvi kertoi blogissaan, että jo lopetettavaksi julistettu yhteispohjoismainen roolipelilehti Playgrouund saakin jatkoa. Norjalaisten rahathan loppuivat, mutta pelastus löytyi Tanskanmaalta. Claus Raastedin ja Anders Bernerin tanskalainen roolipelifirma Rollespielakademiet ottaa lehden julkaisuluetteloonsa viitosnumerosta eteenpäin. Päätoimittajan tehtävät siirtyvät Kasper Friisille.

Playgroundin kohtalo näyttää siis valoisalta. Rollespielakademiethan tunnetaan mm. tanskalaisen roolipeli Rolle|Spil:n julkaisijana ja Ikuisuuden laakson tanskannoksen julkaisijana. Niinpä heillä on sekä kokemusta lehdenteosta että ilmeisen riittävästi pääomaa vähän heikkolevikkisemmänkin lehden tekemiseen.

3 Comments

  1. Eero Tuovinen Eero Tuovinen 15.01.2012

    Itselläni tulee käsitteestä “vaihtoehtotodellisuus” ensimmäisenä mieleen alternatiivihistoria. Se on oma kirjallinen genrensä siinä kuin fantasiakirjallisuuskin (huomattavan suosittu itseasiassa nyt 2000-luvulla genrekirjallisuusskenessä, Baenilla on esimerkiksi useampia varsin suosittuja kirjailijoita jotka ovat profiloituneet tällä setillä), ja paljon freesimpi aihe roolipelikulttuurin kannalta kuin “teema: fantasia”. Omassa päässäni taidan siis leikkiä, että tässä on kyse “mitä jos Kalmarin unioni ei olisi hajonnut” -maailmoista eikä pöytälaatikko-Tolkieneista, ainakin kunnes paljastuu että ne eivät kutsukaan S.M. Stirlingiä kunniavieraaksi 😉

  2. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 16.01.2012

    Käsittääkseni tuo Ropeconin teema “vaihtoehtotodellisuudet” pitää ensisijaisesti sisällään fantasiamaailmat eli mielikuvitusmaailmat. Termi on valittu nähdäkseni tuollaiseksi, jotta kaikki ymmärtäisivät sen kattavan muutakin kuin klassisen fantasian miekkoineen ja haltioineen. Käytännössä mikään ei tietenkään estä järjestämästä ohjelmaa vaikkapa juuri alternatiivihistorioista.

  3. Nuurori Nuurori 27.01.2012

    Mahtaiskohan teknopelaaminen sisältyä noihin roolipelaamisen rajapintoihin siinä määrin, että se ensimmäinen tuleminen alkais olla lähellä?

    Joka tapauksessa pitänee harkita josko tänä vuonna sais aikaseks järkätä ropeconissa jotain teknopeliaiheista esitelmää, kun kahtena edellisenä vuotena en oo saanu aikaseksi, eikä oo kukaan muukaan. Traconin esitelmä ainakin oli menestys sikäli, että sain suositeltua dropboxia kahdelle yleisön jäsenelle, mistä sain siis lisää tilaa omalle tililleni 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.