Press "Enter" to skip to content

Skeneuutisia kesältä 2012

Pitkä hiljaisuus Roolipelitiedotuksen päivittämisen suhteen johtaa uutissuman purkamiseen kertapostauksella. Vanhoja uutisia menneeltä kesältä kaikille aikaansa seuraaville roolipelaajille, mutta kukapa meistä olisi kaiken huomannut?

Suomipelejä maailmalla

Juhana Petterssonin pingviinidraamapeli Ikuisuuden laakso (2009) on vihdoin ilmestynyt englanniksi. Ellei muistini petä, alunperin käännöksen julkaisijana piti olla brittiläinen roolipelifirma Cubicle 7. Syystä tai toisesta projekti jäi kuitenkin toteutumatta ja ensimmäinen Ikuisuuden laakson käännös tulikin Tanskasta. Evighedens dal (2011) oli Rollespilsakademietin julkaisema, samoja tyyppejä joiden kanssa Pettersson oli tehnyt yhteistyötä Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran puitteissa. Viime kesänä ilmestynyt englanninkielinen käännös Valley of Eternity (2012) on Vagrant Workshopin julkaisu ja englanninnoksen saa omakseen DriveThruRPG-nettikaupan kautta.

Mainittakoon samassa yhteydessä, että aiemmin keväällä englanniksi kääntyi myös Ville Vuorelan scifi-roolipeli Stalker (2008). Tässä tapauksessa taustalla ei ollut ulkomaista firmaa, vaan julkaiseminen tapahtui suomenkielisen tapaan omakustanteena ja kääntäminen talkootyönä. Englanninkielistä käännöstä saa ostettua DriveThruRPG:sta.

Rahoituskampanjoita

Kuumana kesänä suomalaiset pelisuunnittelijat kokeilivat myös yhteisörahoituksen mahdollisuuksia. Ensin Lamentations of the Flame PrincessD&D-kloonin tekijänä tunnettu James Raggi yritti kunnianhimoista skenaarion julkaisemisprojektia. Kuviossa oli mukana kunnianhimoisesti 19 eri skenaariota, joita yleisö sai vapaasti rahoittaa. Kunkin skenaarion rahoittaminen vaati 6000 dollaria. Rahoitetuksi tuli lopulta 4 skenaariota. Näitä voi odotella julkaisuun vuodenvaihteessa.

Sanottakoon muuten Raggista puhuttaessa, että mies on puskenut kesällä ulos muitakin julkaisuja. Skenaariot Death Love Doom ja The Monolith from Beyond Space and Time ovat tuttua hapokasta Raggi-tyyliä. Tulevana viikonloppuna julkaistava The Magnificent Joop van Ooms puolestaan esittelee sivuhahmon majapaikkoineen ja seikkailukoukkuineen. Skenaario God that Crawls on varmaan sekin parasta aikaa tulossa painosta.

Mutta, yhteisörahoituksesta piti puhua. Sillä saralla huomionarvoisin uutinen koskee Mike Pohjolan Myrskyn sankarit -lastenroolipeliä. Pohjolan tavoite kerätä 10 000 euroa (so. 12 000 dollaria) herätti skenessä lähinnä epäilyksiä miehen suuruudenhulluudesta, mutta niinpä vain koko summa saatiin kokoon parissa viikossa. Juuri nyt rahaa on läjässä 15 000 dollaria ja lahjoitusaikaa on vielä pari päivää. Kyseinen peli on aloittelijaystävällinen roolipeli, joka perustuu Pohjolan aikaisemaan Myrskyn aika (2003) -roolipeliin. Julkaisuaikataulun mukaan peli on valmis ensi kesänä. Yhteisöllisyyttä korostavasta projektista saa lisätietoa Myrskyn sankarit -blogista.

Palkittuja roolipelejä

Roolipeleille myönnetään vuosittain useita eri palkintoja, joista tärkeimpinä pidän Diana Jones Awardia. Tänä vuonna palkinnon pokasi Nordic Larp (2011), Jaakko Stenrosin ja Markus Montolan toimittama katselmus pohjoismaisen larppaamisen historiaan! Jykevässä teoksessa esitellään 30 merkittävää larppia pelintekijöiden ja pelaajien kirjoittamina sekä lukuisilla valokuvilla höystettynä. Lue aiheesta tarkemmin teoksen omalta verkkosivulta.

Pelaajien äänestykseen perustuvat Ennie-palkinnot menivät tänä vuonna seuraaville (lue kaikki täältä):

  • Savage World Deluxe (paras peli)
  • Marvel Heroic Roleplaying Basic Game (parhaat säännöt, 2. paras peli, 2. vuoden tuote)
  • Pathfinder Roleplaying Game Beginner Box (vuoden tuote, parhaat tuotantoarvot)
  • Cthulhu Britannica: Shadows over Scotland (paras miljöö; voitti myös paras lähdeteos Origins-palkinnon)

Indie-puolen palkinnot puolestaan menivät Daniel Soliksen roolipelille Do: Pilgrims of the Flying Temple (vuoden peli, innovatiivisin peli) sekä Jason Morningstarin & Steve Segedyn lähdeteokselle Fiasco-roolipeliin (vuoden lähdeteos, paras tuotetuki). Haluan myös nostaa esille Christian Griffenin roolipelin Anima Prime: Steambots and Megaswords, joka voitti ylivoimaisesti ilmaispelien kategorian. Kaikki palkitut ja pistesijoille jääneet pelit löytyvät Indie RPG Awardsin omilta sivuilta.

Muuta jännää

Jonas Mustonen (meniköhän nimi oikein?) järjesti elokuunsa ratoksi fantasianimikilpailun, jossa hän arvioi kilpailijoiden hänelle lähettämiä nimilistoja. Nostin tämän uutiseksi, koska pidän Mustosen tavasta tuoda kotimaiseenkin skeneen tätä tyyliä, jossa roolipeliyleisö valjastetaan tekemään jokin vähäpätöinen tehtävä, jonka tekeminen yhdeltä ihmiseltä veisi kuitenkin tarpeettoman kauan. Lue tarkemmin kilpailun säännöistä ja sen tuloksista Mustosen peliblogista.

Puolenkuun pelit ovat avanneet liikkeen Tampereelle. Keskustorin kulmalle tärähtänyt liike tähtää lunastamaan paikkansa Tampereen parhaana pelikauppana, josta ostoskassiin lähtevät myös elokuvat ja mangat. Täyden palvelun talon tarjontaan kuuluvat tietysti myös Magic: the Gathering ja Warhammer -turnaukset ja erilaiset peleihin tutustumiseen suunnatut tapahtumat. Kaikki tiedot löytyvät firman lehdistötiedotteesta.

Viimeisimpänä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä mainittakoon vielä Majatalo-foorumin yhteyteen perustettu blogi. Ensimmäisten merkintöjen perustella näyttäisi siltä, että sielläkin pyritään kattamaan skeneuutisoinnin aukkoja.

Ai niin, Wizards of the Coastilla on tekeillä jälleen uusi versio Dungeons & Dragonsista. D&D Nextinä tunnettu projekti on nyt avoimessa pelitestausvaiheessa. Pelitestaajaksi pääseminen edellyttää rekisteröitymistä ja vaitonaisuuteen sitoutumista, mutta saattaa hyvinkin olla sen arvoista, jos tahtoo olla mukana ohjaamassa roolipelikulttuurin suuntaa. Mukaan pääsee tästä linkistä.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.