Press "Enter" to skip to content

Muutoksia skenejournalismissa

Majatalon blogissa ilmoitetaan foorumin lopullisesta sulkemisesta. Samaan aikaan Loki on kuitenkin palannut takaisin skenejournalismin kartalle.

Kotimainen roolipelimedia on viimeisen puolen vuosikymmenen mittaan digitalisoitunut. Viimeisin roolipelilehti Roolipelaaja lopetettiin syksyllä 2009, jonka jälkeen verkkofoorumit ja blogit jäivät kotimaisen roolipelimedian soihdunkantajiksi. Moni on haikaillut paperisen julkaisun perään, mutta digitaaliset mediat toimivat kyllä julkaisualustoina vähintään yhtä hyvin. Blogin päivittäminen on esimerkiksi helpompaa kuin lehden uuden numeron julkaiseminen. Samoin hyperteksti on erittäin kätevää uutisoinnin kannalta; lukija voi halutessaan hakea linkkien kautta lisätietoa. Keskustelufoorumit puolestaan lisäävät interaktiivisuutta ja madaltavat toimittajan ja lukijan välistä raja-aitaa.

Majatalon toiminta

Majatalo-foorumi ehti olla toiminnassa reilun vuosikymmenen verran vuoden 2003 syksystä näihin päiviin asti. Alkuvuosinaan Majatalo oli hyvinkin ahkerassa käytössä, olihan se harvoja roolipelaamiselle pyhitettyjä kotimaisia verkkokeskustelufoorumeja. 2000-luvun puolivälin tienoilla Majatalo toimi myös roolipelaamiseen liittyvien tiedostojen kotisivuna: sieltä löytyi erinäisiä foorumikäyttäjien tekemiä pelejä, skenuja ja lisämateriaalia erilaisiin roolipeleihin. Majatalo joutui ensimmäisen kerran kilpailemaan käyttäjistä, kun Roolipelaaja-lehti aloitti vuonna 2006 ja sai pian kotisivujensa yhteyteen myös keskustelufoorumin. Keskustelu väheni Majatalossa tasaisesti vuosina 2006-2009, eikä edes Roolipelaajan lopettaessa toimituksen kehotus jatkaa verkkokeskustelua Majatalossa auttanut asiaa. Viimeisen naulan Majatalon arkkuun iski foorumin kaatuminen kesällä 2010, jolloin tilannetta paikkaamaan perustettiin Pelilauta-foorumi. Vaikka Majatalo palasi aktiiviseksi vuoden kuluttua, ei se enää saanut houkuteltua käyttäjiä takaisin. Majatalon ylläpitäjät yrittivät vielä elvytystoimia perustamalla foorumin yhteyteen blogin kesällä 2012, mutta suunnitelmista huolimatta blogaukset jäivät vähäisiksi.

Kun Majatalo nyt siis laittaa lapun luukulle, ei se tarkoita käyttäjien häätämistä vaan tilanteen toteamista. Blogissa kehotetaan viimeisiä käyttäjiä jatkamaan keskustelua Pelilauta-foorumilla, joka on tällä hetkellä ainoa vakavasti otettava kotimainen roolipelikeskustelufoorumi. Tilanne ei välttämättä kuitenkaan ole erityisen synkkä. Kun kotimaisessa skenessä oli parhaimmillaan kolme eri keskustelufoorumia, keskustelu hajaantui ja kotimaisten roolipelaajien tavoittaminen oli hankalaa. Toisaalta eri keskustelufoorumit mahdollistivat tietynlaisen profiloitumisen, joten nähtäväksi jää josko uusia roolipelifoorumeita tullaan vielä perustamaan.

Lokin uudet sivut

Roolipeliaiheinen lifestyleblogi Loki aloitti räväkästi ja kunnianhimoisesti syksyllä 2012. Loki oli tarkoitettu ennen muuta Roolipelaajan seuraajaksi, vaikkei fyysistä julkaisua pyrittykään tekemään. Erityisesti tämä näkyi lukuisissa roolipelaamista ja roolipelikulttuuria käsittelevissä artikkeleissa, siinä missä 1990-luvun roolipelilehdissä oli tyypillistä julkaista skenaariota ynnä muuta pelimateriaalia. Kuten kaikki vapaaehtoispohjalta pyörivät projektit, myös Lokin julkaisutahti alkoi hiipua noin vuoden kuluttua aloittamisesta. Lopulta ilmeisesti päätoimittajan paikan täyttämisen vaikeuksien vuoksi Loki hiljeni noin puoleksi vuodeksi, mutta on nyt onneksi päässyt takaisin jaloilleen.

Uudeksi päätoimittajaksi valikoitunut Jukka Sorsa kertoo päätoimittajan terveisissään, että haluaisi korjata Lokin linjaa enemmän perinteisten roolipelilehtien suuntaan. Lehteä tehdään kuitenkin edelleen vapaaehtoispohjalta, eli on lukijoista ja tekijöistä kiinni, mitä tapahtuu. Lokin on siis tarkoitus toimia enemmän roolipelaajien yhteisenä julkaisukanavana kuin tietyn toimituskunnan työn tuloksena. Ilokseni totean, että Lokin uusi alku ei ole jäänyt vain puheeksi, vaan sekä Petri Leinosen kirjoittama raportti Knutepunk-roolipelitapahtumasta että Samuli Turusen lyhyt katsaus pelipedagogiasta Otavan opistolla ovat erittäin mielenkiintoista luettavaa. Toivokaamme Lokille monia menestyksekkäitä vuosia ja harkitkaa vakavasti, että osallistuisitte itsekin sisällöntuottajina!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.