Press "Enter" to skip to content

Pelipäivä Monte Cookin synttäreinä

Pitkän linjan pelisuunnittelija Monte Cook juhlistaa 50-vuotispäiviään järjestämällä ensi viikon lauantaina omiin tuotteisiinsa pohjaavan yleisen pelipäivän. Osallistujille lupaillaan pienenä vastalahjana pinssejä.

Cook perusti oman pelifirman vuonna 2012: nyt työntekijöitä on yhdeksän.

Pitkä ura roolipelien parissa

Monte Cook lienee nykyään tunnettu Numenera-roolipelin suunnittelijana, pelin, jonka toinen laitos tienasi viime vuonna joukkorahoituskampanjallaan lähes 850 000 dollaria. Cookin vakinainen pelisuunnittelijan ura alkoi jo 1990-luvulla, joten sinne mahtuu monia muitakin teoksia, kuten Dungeons & Dragons -pelin kolmannen laitoksen sääntökirjojen (etenkin Dungeon Master’s Guide) suunnittelua, Ennie-palkittu D&D-kampanjamaailma Ptolus ja Ennie-palkittu lapsille suunnattu No Thank You, Evil! -roolipeli. Hän ehti myös olla runsaan vuoden verran D&D:n neljännen laitoksen pääsuunnittelijana, ennen kuin itse väistyi siitä tehtävästä linjaerimielisyyksien takia.

Cookin suurin merkitys (rooli)pelikulttuurille on hänen monialaisuutensa. Lukemattomien roolipelien lisäkirjojen kirjoittamisen lisäksi hän oli ensimmäisten joukossa tuomassa PDF-julkaisemista roolipelikulttuuriin. Ptolus oli omana aikanaan tuotantoarvojen luksusta, eikä tulossa oleva Invisible Sun-roolipeli varmastikaan petä tätä perinnettä. Cookin nimi löytyy lisäksi HeroClix-miniatyyripelin suunnittelijoiden joukosta sekä monen spekulatiiviseksi fiktioksi luokiteltavan romaanin ja novellikokoelman kannesta. Hänen ansiokseen on luettava myös Numenera-pelin lisenssin onnistunut lypsäminen: tarjolla on universaaliversio sääntöjärjestelmästä (Cypher System) ja sen oma julkaisukanava, miniatyyrilinjasto, reilut 30 000 euroa joukkorahoituskampanjassa budjetikseen saanut lyhytelokuva, sekä samaan pelimaailmaan sijoittuva Torment: Tides of Numenera -videopeli. Cookia voi hyvällä syyllä pitää yhtenä roolipelipuolen menestyneimmistä indie-pelisuunnittelijoista tai vähintäänkin menestyneen Monte Cook Games -roolipelifirman perustajana.

Pelisuunnittelijan kunniaksi

Monte Cookin varsinainen syntymäpäivä on kuulemma 29. tammikuuta eli maanantai. Pelipäiväksi on kuitenkin valittu lauantai 27. päivä, jolloin monelle on varmasti helpompi järjestää aikaa pelaamiselle. Kyseessähän on vallan mainio keino toisaalta pelisuunnittelijalle nähdä, miten moni on saanut iloa hänen vuosikymmenten mittaisesta työstään, mutta toisaalta myös promottaa omaa pelisuunnitteluaan. Kun erilaiset peliraportit laitetaan sosiaaliseen mediaan, niin kyllähän se tuo huomattavasti lisää näkyvyyttä Cookin pelituotteille.

Pelaamiseen kannustamista ja pelimotivaation tarjoamista on toisaalta vaikea kritisoidakaan: harrastuksen kannalta pelaaminen on aina hyvästä. Pelaamisen järjestäminen on monelle epäilemättä jossain määrin päivästä ja mielialasta riippuvaista, joten tällaisilla ulkoisilla tekijöillä on vaikutusta. Kyse on myös kansainväliseen tapahtumaan osallistumisesta, harrastajien keskinäisen kokemuksen jakamisesta, ja sellaisia pidetään nykypäivänä arvossaan. Kun koko paketti sitten vielä keskittyy henkilöön eikä vaikkapa persoonattoman Monte Cook Games -firman juhlavuoteen, on osallistumisessa mukana tärkeä inhimillinen tekijä. Kaikkiaan kyseessä on siis vallan mainio markkinointitempaus, vaikka epäilemättä kyseessä on myös Cookille itselleen henkilökohtaisesti tärkeä projekti.

Jos osallistuminen kiinnostaa mutta sopivan pelimateriaalin löytäminen huolettaa, niin pelipäivän virallisesta ilmoituksesta löytyy linkki DriveThruRPG-verkkokauppaan, josta löytyy Monte Cookin nimellä toista sataa erilaista pelituotetta. Joukossa on myös pari vanhaa D&D:n 3. laitokselle tehtyä skenaariota, joista on kenties helpointa ottaa kiinni, jos Numenera ei ole entuudestaan tuttu pelijärjestelmä.

Osoitetietonsa luovuttaville ja lyhyen peliraportin laativille luvassa on jonkinlainen pinssi (commemorative cloisonne pins) muistoksi tapahtumasta. Meidän ulkomailla elävienkään ei tarvitse jäädä näistä paitsi, joskin ilmoittautumislomakkeella huomautetaan että tavaraa on tarjolla vain rajoitettu määrä. Tullimaksut jäävät lahjan saajan kontolle, mutta tuskinpa sieltä mitään kovin isoa ja arvokasta osallistumislahjaa on odotettavissa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.