Press "Enter" to skip to content

Uutiskooste ulkomaisesta skenestä

Alkusyksynä ei ole tapahtunut mitään kummempia, joten niputan tähän samaan syssyyn Indie-palkitut roolipelit ja Fantasy Flight Gamesin uusimman pelibrändihankinnan.

OSR-skene näkyy indie-puolella

Olen jo kirjoittanut siitä, miten Zak Smithin A Red & Pleasent Land -lähdeteos kaappasi palkintosaalista Ennie-gaalassa. OSR-skenen tuotteet menestyivät tänä vuonna hyvin myös Indie RPG -palkintojenjaossa, jossa Patrick Stuart vei Deep Carbon Observatory -skenaariollaan voiton parhaasta lähdeteoksesta ja tuotetuesta. Stuartin oma blogaus aiheesta löytyy tästä. A Red & Pleasent Land -teosta muistettiin parhaiden tuotantoarvojen palkinnolla.

On kiinnostavaa, miten roolipelien varhaisimmille versioille kirjoitetut teokset esiintyvät nykyään skenen innovatiivisimpien ja kiinnostavimpien teosten joukossa. Kenties juuri tuo pitkäikäisyys on keskeinen osa salaisuutta: Dungeons & Dragons -peliä on pelattu niin pitkään, että siitä on kehittynyt kaikenlaisia pelitapoja ja -sisältöjä. Hattua pitää nostaa myös OSR-skenelle, jossa annetaan tilaa uusille tulokkaille ja erikoisuuksia pidetään arvostettavina saavutuksina. Toki kirjallisilta arvoiltaan poikkeavat teokset ovat herättäneet laajaa keskustelua myös siitä, missä menevät roolipelaamisen tai yleisemmin hyväksyttävän taiteen rajat. Vaikka rajankäynnissä onkin käytetty varsin painokkaita puheenvuoroja ja aiheutettu paljon mielipahaa, niin näen kuitenkin harrastuksen kannalta hyväksi, että tällaisia rajapintoja tutkitaan.

Indie-palkintojen pitkä historia osoittaa, että innovatiivisuus on keskeinen arvostelukriteeri: useana vuonna sekä vuoden peli -palkinto että vuoden innovatiivisin peli -palkinto ovat menneet samalle pelille. Näin myös tänä vuonna, kun Paul Czegen The Clay That Woke nappasi tuon tuplapalkinnon. Czege on menestynyt kisassa aiemminkin: My Life With Master (suom. Kätyrin osa, 2004) vei reilu vuosikymmen sitten samalla tavalla sekä vuoden pelin että innovatiivisimman pelin palkinnot.

Samurait siirtyvät Fantasy Flight Gamesille

Fantasy Flight Games -firma (FFG) tuli itselleni tutuksi isojen ja näyttävien lautapelien tekijänä, mutta firma on sittemmin kasvattunut valikoimaansa myös roolipelien puolelta. Warhammer FRPG:n kolmas laitos sekä Warhammer 40k -pelisarja ovat saaneet seurakseen Star Wars -pelisarjan. Pari viikkoa vanhan lehdistötiedotteen mukaan joukkoon on nyt liitetty myös aiemmin AEG:n omistuksessa ollut Legend of the Five Rings -roolipeli.

Itse asiassa olisi osuvampaa puhua roolipelien sijaan brändeistä, koska FFG:n juttuhan on julkaista runsaasti erilaisia pelejä ja muuta tilkettä omistamiinsa brändeihiin liittyen. Esimerkiksi Star Wars -pelivalikoimaan kuuluu roolipelin lisäksi myös pari kortti- ja miniatyyripeliä sekä lautapeli. Niinpä myös tuossa Legend of the Five Rings -hankinnasta kertovasta lehdistötiedotteessa keskeinen huomio on korttipelissä. Korttipelit ovat paljon tuottoisampia kuin roolipelit, mutta pidän silti tarpeettomana huolenaiheena sitä, että Legend of the Five Rings -brändistä selviäisi FFG:n käsittelyssä vain korttipeli ja roolipeli siivottaisiin jätemyllyyn. Muidenkaan brändien kohdalla roolipelit eivät ole joutuneet tappiolle, vaan kuhunkin mainittuun roolipeliin on julkaistu runsaasti paitsi toisiinsa kytkeytyviä itsenäisiä roolipelejä niin myös viljalti lähdeteoksia.

FFG:n linjavedot roolipelien suhteen ovat sikäli kiinnostavia, että firma on onnistunut nostamaan itsensä ykköskastiin Wizards of the Coastin ja Paizon seuraksi. Dungeons & Dragonsin tuoreimmat versiothan noita saatavilla olevia myyntilistoja hallitsevat, mutta useampi taustalla kärkkyvistä peleistä löytyykin sitten FFG:n tallista. Brändien kautta operoiminen on selvästi toiminut FFG:n kohdalla ja samanlaista ajatteluahan esiintyy myös muiden isojen ropefirmojen piirissä, joka koittavat ehtimiseen laajentaa brändiensä näkyvyyttä miniatyyri- ja korttipelien, digitaalisten pelien ja elokuvien suuntaan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.