Press "Enter" to skip to content

Uutiskatsaus: SRS:n vuosikokous, Museocon ja kyselyitä

Viime vuoden kesällä perustettu Suomen roolipeliseura järjestää ensi viikonloppuna vuosikokouksen, jossa suunnitellaan tulevia projekteja. Liitin samaan uutiskatsaukseen myös tietoa tulevasta pelitapahtumasta sekä käynnissä olevista kyselyistä (Lankat, Noppatuuri ja Hopeakettu).

SRS:n vuosikokous

Suomen roolipeliseura (SRS), joka viime kädessä huolehtii myös Roolipelitiedotuksen olemassaolosta, järjestää vuosikokouksen ensi viikonloppuna eli 13.10. Orivedellä. Vuosikokouksen yhteydessä päätetään yhdistyksen ensi vuoden toimintasuunnitelmasta, kehitetään käynnissä olevia projekteja ja suunnitellaan uusia.

SRS sai Ropeconissa Vuoden peliteko -palkinnon, mitä epäilemättä juhlistetaan myös vuosikokouksessa. Kuva: Suomen roolipeliseura

Varsinainen kokous on lauantaina, mutta paikalle saa tulla virittäytymään jo perjantai-iltana. Sunnuntai 14.10. puolestaan on varattu toimintasuunnitelman käytännön toteutuksen suunnittelulle. Vuosikokous on tarkoitettu yhdistyksen jäsenille, mutta jäseneksi voi liittyä paikan päälläkin. Jos siis tuntuu siltä, että haluaisit loikata mukaan tekemään jotain kotimaisen roolipelaamisen yhteiseksi iloksi, niin tuonne kannattaa suunnata.

Tarkemmat ohjeet, kokouspaikan sijainti, ilmoittautumislomakke ja toimintasuunnitelman luonnos löytyvät Suomen roolipeliseuran verkkosivulta.

Pelimuseoon pelaamaan

Tampereella Suomen pelimuseossa 4.11. järjestettävä Museocon tarjoilee pelitapahtumille tyypilliseen tapaan sekä puheohjelmaa että pelaamista. Kiinnostavaksi asian tekee se, että tapahtuma keskittyy nimenomaan kotimaisiin pöytäroolipeleihin. Nyt on siis oivallinen tilaisuus päästä pelaamaan vanhoja ja uusia suomalaisia roolipelejä ja osallistua keskusteluun kotimaisen ropekulttuurin eri puolista.

Tarkempi ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtumaa. Pelit ovat kuulemma 1-2 tunnin mittaisia, eli niitä ehtii pelata tapahtuman aikana useammankin. Ennakkoilmoittautumiset peleihin kerätään ilmeisesti jo ennen tapahtumaa, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Museoconin pääsymaksu on sama kuin Pelimuseoon muutenkin (hinnastoon tästä).

Palkintoja kotimaisille larpeille ja niiden tekijöille

Lankka-palkintoja on jaettu vuodesta 2014 alkaen. Kuva: X-con
Yleisöäänestys viimeisen 12 kuukauden parhaista larpeista on taas alkanut. Larp-ankka -palkintoja jaetaan useissa eri kategorioissa, kuten lavastuksesta, roolisuorituksesta ja innostavuudesta. Äänestyslomake löytyy tästä.

Äänestys on auki 30. lokakuuta saakka. Palkinnot jaetaan 2. marraskuuta Helsingissä, mutta tilaisuus jaetaan myös internetin kautta. Lankkapalkintojen taustoista voi lukea taannoisesta Roolipelitiedotuksen artikkelista.

Striimaajien tukijaksi

Noppatuuri on Etelä-Suomen Rooli- ja Strategiapeliyhdistyksen (ESRSPY) roolipelistriimi (eli suora verkkolähetys), jolla pääsee seuraamaan toisten pelaamista. Peliporukka on tähän mennessä pelannut yhden kampanjan Dungeon Worlds -peliä ja aloittanut toisen kampanjan Cold & Dark -pelillä. He ovat myös säännöllisesti keskustelleet Ajankohtainen d6 -nimellä kulkevissa jaksoissa erilaisista roolipelaamiseen liittyvistä aiheista, kuten sääntöjen opettelusta, hahmonluonnista ja ihmissuhteista. Vanhemmat jaksot löytyvät tallenteina YouTubesta (ks. tästä).

Uutinen on siinä, että Noppatuuri harkitsee Patreon-tilin perustamista. Tukijoiden varat käytettäisiin Noppatuurin mainostamiseen ja isomman potin kohdalla striimauslaitteiden uusimiseen. Jos siis olet seuraillut Noppatuuria (ja siihenhän voi ruveta vaikka heti), niin käyhän kertomassa lyhyen kyselylomakkeen kautta olisitko valmis ryhtymään ohjelman Patreon-tukijaksi ja mitä haluaisit saada kiitoksena tuestasi. Kysely on auki 30. lokakuuta saakka.

Lapsilta kielletyt aiheet nettiroolipeleissä

Nettiroolipelaamista eli verkon yli pelattavia tekstipohjaisia roolipelejä käsittelevässä Hopeakettu-blogissa on myös kyselyä tarjolla. Ams-nimimerkillä operoiva blogaaja on kiinnostunut K18-materiaalin esiintymisestä peleissä, joissa ainakin osa pelaajista on alle täysi-ikäisiä. Kysymykset koskevat raa’an väkivallan ja seksin kohtaamista peleissä ja siihen liittyvien kokemusten ja tunteiden käsittelyä.

Nettiroolipelaamiseen kuuluu vahva anonymiteetti, eli osallistujat eivät yleensä tiedä toisistaan muuta kuin nimimerkin. Tämän takia ikärajarajaukset ovat hankalia mutta toisaalta myös tärkeitä. Jos siis kokemusta aiheesta löytyy, niin kannattaa käydä vastailemassa Hopeaketun kyselyyn.

Tutkimusta roolipeliharrastajien määrästä

Yliopistojen pelitutkijoiden yhteistyönä tekemästä Pelaajabarometri-kyselytutkimussarjasta julkistettiin syyskuussa uusimmat tulokset (ks. tästä). Tutkimus keskittyy isoimpiin pelaamisen muotoihin eli digipelaamiseen ja rahapeleihin.

Pelaajabarometri-tutkimus on toteutettu jo kuusi kertaa, joten tuloksissa alkaa olla vertailtavuutta. Kuva: Mediakasvatusseura

Pöytäroolipelaaminenkin on kyselyssä huomioitu, mutta tulokset ovat niin vaatimattomia, että ne jäävät virhemarginaalin sisään. Tämän parempaakaan tietoa ei ole tarjolla, joten kerrottakoon että koko 2010-luvun ajan aktiivisten eli vähintään kerran kuukaudessa pöytäroolipelejä pelaavien osuus on prosentti vastaajista ja satunnaisesti pelaavia 4,5 prosenttia. Jos luvut pitäisivät paikkaansa, mitä ne tarkoittaisivat henkilömäärinä? Kyselyn kohteena ovat 10-75-vuotiaat suomalaiset, joita on Tilastokeskuksen mukaan noin 4,4 miljoonaa. Näistä prosentti eli vähintään kerran kuukaudessa pöytäroolipelaavia olisi siis 44 000 henkeä. Satunnaisemmin roolipelaavia olisi vastaavasti hieman alle 200 000.

Luvuilla on lähinnä merkitystä siltä kannalta, että viimeaikaisissa roolipeliuutisissa (esim. Yle ja Helsingin Sanomat) on kerrottu Suomessa olevan noin 80 000 roolipelaajaa. Arvion perusteluita uutisartikkeleista ei löydy, mutta luultavasti se pohjautuu edelliseen, vuoden 2015 Pelaajabarometrin tulokseen, jossa aktiivisten pöytäroolipelaajien määräksi laskettiin kaksi prosenttia.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.