Press "Enter" to skip to content

Alkusyksyn uutiskatsaus: Roolipeliviikonloppu, Hyperstorm ja Ropecon

Tracon-tapahtuma on käynnissä ja Suomen pelimuseon Astuit ansaan! -roolipelinäyttely on avattu (ks. YLE:n uutinen), joten heitänpä tänne muutamia muita julkaisemista odottaneita uutisia kotimaisesta roolipeliskenestämme.

Opeta muita roolipelaamaan

Dare to Share -tapahtumassa (ks. Facebook-sivu) kuka tahansa voi esitellä harrastustaan tai muuta kiinnostuksen kohdettaan järjestämällä siitä oppitunnin toisille tapahtumakävijöille. Tapahtumapaikka on Helsingissä Jätkänsaaren peruskoululla ja ajankohta on lauantaina 15.9. klo 13-19. Jos yhtään innostaa, niin kannattaa siis ilmoittautua samantien. Lisätietoa ja ilmoittautumislomake löytyvät tästä linkistä.

Tapahtuman tuottaja Oskari Niitamo jakoi linkin Suomi Larp -ryhmässä, joten selvästikin roolipeliaiheinen sisältö on tapahtumaan kovasti tervetullutta. Nyt on oivallinen tilaisuus viedä roolipeliharrastusta eteenpäin kertomalla siitä uusille ihmisille, itse pelaamista tietenkään unohtamatta. Ohjelmanumeron kesto saa olla 15 minuutista useampaan tuntiin ja settiään saa vetää tapahtuman aikana halutessaan useampaankin kertaan. Lisäksi tapahtumapaikka kattaa niin luokkahuoneita, liikuntasalin kuin osan pihaakin, joten puitteet ovat kunnossa monipuoliselle ohjelmalle.

Ropeconin coniteakutsu

Toinen pikaista reagointia vaativa asia on ensi vuoden Ropeconin coniteahaku, jonne hakemukset pitää lähettää sunnuntaihin 16.9. mennessä. Conitea on siis Ropeconia järjestävä tuotantotiimi, jonka vastuulla tapahtuman järjestelyt pitkälti ovat. Ropeconilla on pitkät perinteet, mutta jos tuntuu, että jonkin osa-alueen toimintaa olisi syytä uudistaa, niin nimenomaan conitea on se paikka, jossa asioihin voi vaikuttaa.

Conitean toimintaa ja sen eri osa-alueita on eroteltu hyvin tässä Ropeconin blogin artikkelissa. Siitä löytyvät myös tarkemmat hakuohjeet eri coniteapaikoista.

Larppiohjelmaa ja palkintoehdokkaat

Mikkelissä larpinjärjestäjien verkostoitumis- ja koulutustapahtuma X-Conin ilmoittautuminen on avattu sekä kävijöille (Otavan opiston kautta) että ohjelmanjärjestäjille (X-Conin kautta). Itse tapahtumahan järjestetään 26.-28.10., mutta ilmoittautuminen päättyy 5. lokakuuta. Jos kiinnostaa tietää, mitkä ovat larppiskenen kuumimmat aiheet, kannattaa ehdottomasti suunnata X-Coniin. Tapahtumaa on kehuttu lämminhenkiseksi ja avoimeksi, jossa sekä konkareiden ideoiden vaihtaminen että uusien tulokkaiden mukaan pääseminen sujuvat hyvin.

X-Conin ohjelmassa on perinteisesti paljon luentoja ja keskustelutilaisuuksia. Kuva: Teemu Salminen / Loki

Tämän vuoden uutuutena ovat kävijöille suunnatut ennakkotehtävät, joissa on tarkoitus pohtia itseään pelintekijänä, kertoa odotuksistaan X-Conin suhteen ja tutustua inklusiivisuutta edistävään Huomioi helposti -materiaaliin (linkki PDF:aan). Tämä tuntuu kätevältä keinolta saada lyhyestä viikonlopusta vielä enemmän irti, kun kukin jo pohtinut aiheita tykönään.

X-Conin järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Illusia ry, eikä perinteistä Lankka-gaalaa syystä tai toisesta nähdä itse tapahtuman yhteydessä. Lankat eivät kuitenkaan ole kadonneet, vaan ainoastaan siirtyneet toisaalle. Niinpä tänäkin vuonna tähän Facebook-ketjuun saa täydentää tietoja pelatuista larpeista, jotta äänestysvalikoima saadaan valmiiksi lokakuuta varten. Itse larppipalkintojen jakaminen tapahtuu kuulemma 2. marraskuuta Helsingissä.

Roolipelaamaan Sauvoon marraskuussa

Todellisuuspakolaiset järjestää tänäkin syksynä Rooli- ja lautapeliviikonlopun Sauvossa Ahtelan nuorisoleirikeskuksessa (ks. Facebook-sivu). Itse tapahtuma on 2.-4. marraskuuta, mutta ilmoittautuminen on hoidettava 14. lokakuuta mennessä. Makuupaikkoja on 30 hengelle, eli kovin kauan ilmoittautumisensa kanssa ei kannata arpoa. Ilmoittautumislomake löytyy tästä.

Ennen tapahtumaa luvassa on vielä kattava pelilista ja peleissä noudatetaan ennakkoilmoittautumista. Näin siis kaikille osallistujille pitäisi olla luvassa jotain pelattavaa, jotta ei tule tehneeksi hukkareissua. Tapahtuma on muodollisesti yli 15-vuotiaille, mutta nuorempien kohdalla voidaan tarvittaessa tehdä erillispäätöksiä. Todellisuuspakolaiset on perinteisesti ollut varsin lapsiystävällinen yhdistys, joten kannattaa ehdottomasti kysyä tarkemmin, vaikka ikävuosia ei olisikaan vielä kertynyt riittävästi.

Pelinjulkaisua tipottain

Miska Fredman ja Hans Zenjuga ovat kehittäneet Heimot-roolipeliin pohjautuvaa Hyperstrom-roolipeliä jo vuodesta 2015 saakka (ks. pelin kotisivut). Fredmanin muiden projektikiireiden vuoksi Hyperstorm ei ole päässyt kovin paljoa alkua pidemmälle, mutta koska sääntöjärjestelmäksi on valittu D&D:n 5. laitos, on perustus jo olemassa.

Hyperstorm on avaruusopperaa, jossa pelaajahahmot ovat tuttuun tapaan hylkyjen ja raunioiden tutkijoita. Kuva: Hyperstorm

Nyt kaksikko päätti viedä projektia eteenpäin mielenkiintoisella tavalla. He pistivät pystyyn Patreon-sivun, jossa maksaville tukijoille tuotetaan pelimateriaalia noin kymmenkunta sivua kuukaudessa. Kyse on yksittäisistä sääntöelementeistä, kuten varusteista tai hahmoluokista, jotka toimivat itsenäisesti, vaikkei peli vielä olekaan valmis.

Äkkiseltään tuntuu, että 10 sivua kuukaudessa on varsin hidas tahti pelijulkaisun kannalta. Toisaalta Fredman on tunnettu siitä, että hän osaa tehdä rahaa roolipelimateriaalillaan. Tiimi saattaa hyvinkin kirjoittaa Hyperstormia eteenpäin tasaisella tahdilla, mutta siitä vain poimitaan muutamia elementtejä kuukausittain Patreon-tukijoille julkaistavaksi. Lisäksi Fredman on sitkeästi vienyt aiemmat projektinsa maaliin asti, vaikka niihin ehkä onkin mennyt ennakoitua enemmän aikaa. Patreon-sivu on siis kaikkineen toiveikas merkki siitä, että Hyperstorm-pelin kehitys etenee.

Teatterimainoksia

Helsinkiläinen Teatteri Takomo lähetti Roolipelitiedotukseen mainoksen 21. syyskuuta ensi-iltansa saavasta Alien-näytelmästä. Näytelmä perustuu samannimiseen scifikauhuelokuvaklassikkoon, mutta ei ilmeisesti seuraa sen käsikirjoitusta. Mukana on vain neljä näyttelijää, joten aika intensiivistä settiä lienee luvassa. Esityksiä on marraskuun lopulle saakka, mutta en tiedä millä tahdilla noita myydään loppuun, joten kannattanee varata omat lippunsa ajoissa.

Ja kun nyt puhutaan genretaiteen näkymisestä teatterilavoilla, niin mainittakoon samassa yhteydessä myös Tikkurilan teatterin Hulluuden vuorilla -näytelmä, joka perustuu H.P. Lovecraftin samannimiseen kuuluisaan kauhunovelliin. Kyseinen näytelmä on jo kolmas Tikkurilan teatterissa nähtävä Lovecraft-näytelmä ja kuulemma trilogian viimeinen. Sen esitykset näyttävät kuitenkin olevan tässä vaiheessa jo loppuunmyytyjä.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.