Press "Enter" to skip to content

Lautapelipuolen uutisia: Löydä lautapelit ja Nopista bitteihin

Laitetaanpa välillä vähän roolipelaamista laajemman ei-elektronisen eli harrastuspelikulttuurin uutisia. Monet tässä huomioiduista jutuista eivät ole aivan uunituoreita, mutta sen verran tärkeitä tapauksia, että hyvä näistä on tietää eikä mikään ole vielä mennyt kokonaan ohi. Asiaa siis pääasiassa lautapeleistä, mutta onpahan tuossa jotain Magic: The Gathering -pelistä ja roolipeliharrastajille räätälöity pelihaaste.

Johdatus lautapelien monimuotoisuuteen

Viime syksynä julkaistiin Mikko Saaren kirjoittama lautapelaamista esittelevä teos Löydä lautapelit. Toisin kuin Saaren aikaisempi lautapelejä käsittelevä, nyt jo runsaan vuosikymmenen ikäinen Uudet lautapelit -teos, tällä kertaa huomio ei ole yksittäisissä peleissä vaan lautapeligenreissä. Kirjan eri luvut käsittelevät mm. huutokauppapelejä, abstrakteja pelejä ja pakanrakennuspelejä esitellen kunkin genren perusperiaatteet ja listaa lukuisia peliesimerkkejä, joihin lukija voi itse tutustua. Kirja sisältää myös lyhyen katsaukset lautapelaamisen tuoreimpiin trendeihin ja kotimaiseen lautapelisuunnitteluun.

Löydä lautapelit -teoksen sisällysluettelo kertoo selkeästi, mitä luvassa. Kuva: Joonas Konstig / Puutyöläinen

Teos on saanut skenessä varsin lämpimän vastaanoton. Lautapeliblogaajat toinen toisensa perään kehuvat teoksen olevan hyvä yleissivistävä katsaus lautapelien monipuoliseen valikoimaan. Monet suosittelevat teosta etenkin sellaiselle, joka on kiinnostunut lautapeleistä ja kaipaa uusia näkökulmia sekä suuntaviivoja lautapelien runsauden keskellä (ks. esimerkiksi Kai Saarton tai Mirva Jääskeläisen arviot).

Mitä se Magic: The Gathering on?

Magic: The Gathering ilmestyi 1990-luvun alussa ja aloitti keräilykorttipelien genren. Se on säilynyt etenkin kilpapelaamisen osalta lajinsa suosituimpana pelinä. Silti teoksesta ei ole julkaistu suomenkielistä yleisesittelyä eikä englanninkielisten termien käyttäminen tee peliin tutustumisesta järin helppoa.

Helsinkiläinen pelikauppa Poromagia on paikannut tätä puutetta blogissaan julkaistulla Loitsijan polku -artikkelisarjalla. Kymmenessä osassa käydään läpi Magic-korttien perusteet ja selitetään mitä erilaisilla pakoilla ja pelitavoilla tarkoitetaan. Sävy on paikoin varsin markkinahenkinen, mutta miksipä kauppiaan pitäisi sitä vältelläkään? Jos olet kiinnostunut Magic: the Gathering -pelistä mutta pelaamalla opetteleminen tuntuu vaikealta, kannattaa ehdottomasti tutustua Loitsijan polku -artikkeleihin.

Suomalaisten pelien näyttely Kansalliskirjastossa

Kansalliskirjaston näyttely näyttää, miten pelaamisen arvostus on muuttunut vuosikymmenestä toiseen. Kuva: Kansalliskirjasto
Helmikuun alkupuolella avattiin Helsingin yliopiston yhteydessä olevassa Kansalliskirjastossa kotimaisen pelikulttuurin historiaa käsittelevä näyttely Nopista bitteihin. Näyttelyn varhaisimmat pelit ovat 1800-luvulta ja pyrkimys on kattaa sekä elektroniset että ei-elektroniset pelit. Kuten arvata saattaa, nykyään kenties tärkeiltä tuntuvat virtaukset ovat näin laajassa historiallisessa katsannossa lähinnä sivuääniä.

Historiallisen kaaren tärkeimmät murrosvaiheet löytyvät myös oivallisesta näyttelylehtisestä (PDF). Se kertoo lyhyesti mm. siitä, miten sota-ajan pelejä seurasivat lastenpelit ja millainen asema Commodore 64:lla aikoinaan oli.

Kansalliskirjaston pelinäyttely on avoinna 20. joulukuuta saakka kirjaston aukioloaikojen puitteissa. Sisäänpääsy on ilmainen, joten kannattaa ehdottomasti käydä piipahtamassa, jos sattuu jossain vaiheessa vuotta pääkaupungin suunnalle.

Pelihaaste vuodelle 2019

Helmet-kirjastot ovat jo useana vuonna julkaisseet lukuhaasteen, joka on lista erilaisia kriteereitä, joista kuhunkin sopiva kirja pitäisi saada luettua vuoden aikana. Tänä vuonna uutuutena oli pelihaaste, joka sopii ennen muuta videopelien pelaamiseen.

Tapani Aulu ehti julkaista Lautapelailua-blogissa oman lautapelaamiseen liittyvän haastelistansa jo ennen Helmet-kirjastojen vastaavaa, ja sillä onkin mittaa peräti 50 pelin verran. Tarkoituksena ei välttämättä ole pelata 50 eri peliä, vaan sama peli saa sopia useampaankin kriteeriin; olennaisena päämääränä on houkutella haasteen kautta väkeä pelaamaan itselleen uudenlaisia pelejä ja hankkimaan erilaisia pelikokemuksia.

Jotta roolipelaajat eivät jäisi tästä ilosta kokonaan paitsi, niin listataanpa Roolipelitiedotuksen osalta nimenomaan roolipelaajille räätälöity pelihaastelista. Roolipelikulttuurissa voidaan kyllä puhua eri peleistä viitaten sääntöjärjestelmiin, mutta käytännössä on luontevampaa puhua kampanjoista tai yksittäisistä pelikerroista. Uusien pelikokemusten saaminen ei edellytä uusien sääntöjen opettelua.

1. Pelaa jotain suomalaista roolipeliä
2. Pelaa historiallisiin tapahtumiin perustuvaa roolipeliä
3. Pelaa roolipeliä, jonka säännöt/seikkailu on saatavilla ilmaiseksi netistä
4. Pelaa hahmoa, joka on alaikäinen.
5. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jossa romantiikka on tärkeässä roolissa.
6. Pelaa tunnettuun fiktiiviseen maailmaan sijoittuvaa roolipeliä.
7. Pelaa roolipeliseikkailu/-kampanja, jossa ei ole väkivaltaa.
8. Pelaa roolipeliä, jonka nimi koostuu vähintään kolmesta sanasta.
9. Pelaa roolipeliä, jota et ole aikaisemmin pelannut.
10. Pelaa roolipeliä, joka on julkaistu vuonna 2019.
11. Pelaa roolipeliä/seikkailua, joka on saanut jonkin palkinnon.
12. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jossa on alle kymmenen sivua.
13. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jota joku toinen on suositellut sinulle.
14. Pelaa roolipeliä/seikkailua, joka muistuttaa sinua nuoruudestasi.
15. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jossa on keskeissä osassa juna.
16. Pelaa roolipeliä paikassa, jossa et ole aikaisemmin pelannut.
17. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jonka tekijä on kuollut.
18. Pelaa eläinaiheista roolipeliä.
19. Pelaa roolipeliä duettona (pelinjohtaja + yksi pelaaja).
20. Pelaa roolipeliä, jossa ei käytetä tavallisia roolipelinoppia.
21. Pelaa roolipeliä/seikkailua, joka saa sinut nauramaan.
22. Pelaa roolipeliä/seikkailua, joka liittyy Afrikkaan.
23. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jossa on mukana väh. yksi uusi pelikaveri.
24. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jossa kaupankäynti on keskeissä asemassa.
25. Pelaa roolipeliä/seikkailua, jonka luulet olevan huono.

25 pelikertaa – eri peleistä puhumattakaan – voi olla monelle harrastajalle kova haaste, kun vuotta on tässä vaiheessa jäljellä enää yhdeksän kuukautta. Muiden vastaanvanlaisten haasteiden tapaan tärkeintä on kuitenkin laajentaa omaa roolipelihorisonttiaan. Jos yhdenkin haastekohdan täyttäminen saa tutustumaan itselleen uudenlaiseen pelaamiseen, on roolipelihaaste saavuttanut tavoitteensa.

Rohkeasti kohti uusia pelikokemuksia! Kuva: Pixabay

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.