Press "Enter" to skip to content

Marraskuinen uutiskatsaus: Lankkoja ja osallistumiskutsuja

Kotimaisessa ropeskenessä on viime aikoina jaettu palkintoja parhaille larpeille ja haastettu väkeä osallistumaan roolipelaamista käsittelevän kokoomateoksen kirjoittamiseen sekä 30 roolipelikartan tekemiseen.

Larppiskenen palkitut

Lokakuun lopulla järjestettiin kotimaisen larppiskenen verkostoitumis- ja koulutustapahtuma X-con. Vuosittainen tapahtuma oli järjestyksessään jo viides ja tapahtumapaikkana oli jälleen alkuperäinen sijainti Otavan Opistolla Mikkelissä. Ohjelmakuvausten perusteella larppeja käsiteltiin sekä perinteisistä larpinsuunnittelun näkökulmista että ajankohtaisista aiheista, kuten larppien kaupallistamisesta ja pelinjohtajan hyvinvoinnin turvaamisesta.

X-conissa myös palkittiin Larp-ankka- eli lankka-palkinnoilla lukuisia larppeja erilaisissa kategorioissa äänestystulosten perusteella (ks. viimevuotinen artikkeli Lankka-palkinnoista). X-conin Facebook-sivuilta löytyvät myös kunkin kategorian ehdokkaat, ohessa kuitenkin palkinnonsaajat tiivistettynä. Onnittelut kaikille palkinnonsaajille!

  • Lavastus ja efektit: Krusadis: Variksenpesä (ks. pelin kotisivu)
  • Hahmokirjoitus: Pyhävuoren Perilliset (ks. pelin kotisivu)
  • Roolisuoritus: Sanna Hautala
  • Tukeva Roolisuoritus: Mike Pohjola
  • Tulokas: Tie Tähtiin (ks. pelin kotisivu)
  • Työmyyrä: Janina Kahela
  • Käytäntö: Vigor Mortis III: Bloody Mary
  • Valopilkku: Aikojen Tanssi
  • Kampanja: Piiri (ks. pelin kotisivu)
  • Vuoden liveroolipeli: Vigor Mortis III: Bloody Mary
  • Spesiaalilankka: Rajakatse Fantasia Ry (ks. verkkosivu)
  • Ääniharava: Krusadis: Variksenpesä

Ääniharava oli uutena kategoriana, mutta se tuntuisi olevan hyvä keino tehdä yhteenvetoa suosituista larpeista. Ääniharavassa summataan äänet Lavastus-, Hahmokirjoitus-, Käytäntö- ja Vuoden liveroolipelikategorioista. Yksittäinen larppi kun saattaa pärjätä hyvin useammassa eri kategoriassa, mutta ei voita mitään niistä.

Kirjoittajakutsu pöytäroolipeliaktiiveille

Pöytäroolipeliskenen puolella Suomen pelimuseo ilmoitti FB-sivuillaan ensi syksynä avattavasta suomalaisten pöytäroolipelien näyttelystä. Näyttelyn kylkiäisenä julkaistaan kokoomateos suomalaisesta pöytäroolipelaamisesta ja sen historiasta. Teokseen kaivataan harrastajien laatimia artikkeleita, jotka voivat käsitellä “periaatteessa mitä tahansa pöytäroolipelejä sivuavaa aihetta”. Kyse ei ole niinkään akateemisesta tutkimuksesta, vaan henkilökohtaisemmasta raportoinnista. Esimerkkiaiheina ovat esimerkiksi “pöytäroolipelikampanja ilmaisumuotona” ja “roolipelileirien järjestäminen”.

Jos tahtoo osallistua tulevaan artikkelikokoelmaan, tulee lähettää 500-1000 sanan mittainen yhteenveto artikkelistaan kuluvan kuun loppuun mennessä. Lopullisen artikkelin tulee olla 2000-6000 sanaa pitkä, eli noin 5-15 liuskaa tekstiä. Artikkelien tulee olla valmiina maaliskuun 10. päivään mennessä. Yhteystiedot ja tarkemmat ohjeet löytyvät tästä dokumentista.

Yhdessä karttoja piirtämään

Miska Fredmanin aikoinaan aloittama mapvember-haaste on parasta aikaa meneillään tänäkin vuonna. Kyse on pyrkimyksestä piirtää kuukauden jokaisena päivänä jonkinlainen roolipeliskenaariossa käytettävä kartta tai pohjapiirustus. Tämän vuoden inspiraatiota tuottavina aiheina ovat erilaiset klassiset D&D-hirviöt.

Tällaiset suureen työmäärään perustuvat haasteet ovat siitä käteviä, että ne pakottavat laittamaan itsekritiikin hetkeksi sivuun; muuten tiukassa julkaisutahdissa ei pysy mukana. Kymmenien toistojen myötä oma näkemys roolipelikartoista saattaa hyvinkin hioutua ja matkan varrella tulee tehtyä monenlaisia oivalluksia.

Haasteeseen osallistumattakin tästä tietysti pääsee hyötymään, kun omat karttansa on tarkoitus julkaista asialle omistetussa Roolipelaajien Suomi-ryhmän FB-ketjussa. Siitä siis löytyy lukuisia erilaisia luolastokarttoja sellaisia tarvitseville pelinjohtajille.

Mainoskanava kotimaisille ei-elektronisille peleille

Viimeisenä vielä noteerataan suomalaisten pöytäpelien mainoksille tarkoitetun Facebook-ryhmän. Pöytäpeliseinä-niminen ryhmä on ollut olemassa jo syyskuun lopusta lähtien ja toistaiseksi se on toiminut lähinnä Pelikryptan tapahtumien ja tuotteiden mainoskanavana. Ryhmä on kuitenkin tarkoitettu laajasti erilaisille peleille (lauta-, rooli- ja korttipelit jne.) sekä niitä koskeville julkaisuille, tapahtumille ja muulle skenepöhinälle.

Kotimaista (rooli)peliskeneä on vaivannut näkymättömissä toimiminen, joten toivottavasti Pöytäpeliseinä onnistuu saavuttamaan sellaisen aseman, että sitä seuraamalla pysyisi kartalla kotimaisen skenen uusista peleistä, tapahtumista ja projekteista. Ryhmän jäsenmäärä on tällä hetkellä jo yli 120 henkeä, eli kyllä sillä jo jonkin verran aktiiviharrastajia tavoittaa. Lisäksi Pöytäpeliseura on julkinen ryhmä, joten se on niidenkin nähtävissä, jotka eivät ole kirjoilla Facebookissa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.