Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: maaliskuu 2019

Maaliskuu on takanapäin ja sitä myöten myös viime kuun puheenaiheet. Facebook-keskusteluun tarttui mm. suosikkien menestyksen pohdiskelua, ahdistuneen pelaajan auttamista ja vaaliaiheista hupailua. Blogien puolelta jaettiin pelinjohtamisvinkkejä ja kerrottiin kokemuksia niin kokeellisista roolipeleistä kuin tarinapitoisesta miniatyyripelaamisestakin.

Tyypillisiä keskusteluja

Maaliskuun keskustelut Roolipelaajien Suomi -ryhmässä tarjosivat varsin hyvän läpileikkauksen keskustelujen yleiseen sisältöön. Mukaan mahtui helppoja pelaamista koskevia kysymyksiä (mm. millainen on lempihahmosi tai miten sovitte pelipäivistä), pelinjohtamiseen liittyviä vinkkejä (mm. seuraavatko pelaajat PJ:n juonta) sekä joukkoistettua ongelmanratkontaa (mm. scifi-jengille sopivista nimistä ja suomalaisista taruolennoista). Pelikulttuuria koskevia aiheita edustivat ahdistuneen pelaajan huomioiminen ja “aikuisten aiheiden” pohdinta. Ajankohtaisuudesta ja huumorista vastasivat tällä kertaa samat ketjut, sillä eduskuntavaaleista irtosi monta hauskaa ideaa.

Ketjut on listattu tuttuun tapaan aikajärjestyksessä vanhimmasta aloittaen. Listalle on poimittu ne keskusteluketjut, joihin on tullut ainakin 25 vastausta. Suomi Larp -ryhmästä ei tälläkään kertaa löytynyt yhtään kriteerit täyttävää ketjua.

  • Kerro lempihahmostasi: Listalta löytyy aika värikkäitä persoonallisuuksia, niin kuin kuvitella saattaa kun seikkailijan uralla kertyy riittävän paljon kokemusta.
  • Miten työkaverit suhtautuvat roolipelaamiseen: Äänestysvaihtoehdoista ylivoimaisesti suosituimpia olivat “työpaikallani on muitakin roolipelaajia” ja “siihen suhtaudutaan kuin mihin tahansa muuhun harrastukseen”. Kommenteissa tuli sitten ilmi kirjavampia kokemuksia.
  • Mihin kellonaikaan aloitatte pelaamisen: Kommenttien perusteella arki-iltoina päästään aloittamaan klo 18 kulmilla, mutta viikonloppuna aloitetaan yleensä aikaisemmin.
  • Veikkaa paljonko Critical Role -sarjan joukkorahoituskampanja tienaa: Arvaukset vaihtelivat välillä 4,9 miljoonasta 21 miljoonaan. Tässä vaiheessa kampanja on kerännyt 10,2 miljoonaa ja kampanja-aikaa on jäljellä kaksi vuorokautta.
  • Miksi D&D ja Pathfinder ovat suosittuja: Näkyvyys (suosio, brändi), valmiin pelimateriaalin määrä, perusfantasiaa, oheismateriaalin määrä (tietokonepelit, romaanit, jne.), nostalgia ja saatavuus (sääntötekstit, ohjeet ja peliseura) mainittiin toistuvasti.
  • Miksi roolipelaamisvideot (esim. Critical Role) kiinnostavat: Viihdearvo tuntuu olevan tärkein: moni tuntuu seuraavan näitä niin kuin suosituimpia tv-sarjoja. Esiintyvän peliporukan keskinäinen toimiva kemia on vastausten perusteella olennainen kiinnostuksenherättäjä. Roolipelaamisen ohjeistukset haetaan eri videoista.
  • Kuinka usein pelaajat seuraavat PJ:n suunnitelmia: Riippuu peliporukasta ja pelistä, mutta tietysti pelaajien valinnanvapaus ja pelaamisen improvisaatioluonne ovat koko harrastuksen ytimessä. Vastauksissa oli hieman hajontaa sen mukaan puhuttiinko siitä, saako PJ pelaajat seuraamaan käsikirjoitusta vai pystyykö PJ pelaajatuntemuksensa perusteella arvaamaan, mitä pelaajat päättävät seuraavaksi tehdä.
  • Aloititko chat-peleillä: Ropeconin artikkeliin perustuva ketju, jonka kommenteissa moni muukin kertoi tutustuneensa roolipelaamiseen 1990-luvulla nimenomaan tekstivetoisen nettiroolipelaamisen kautta.
  • Pelipäivistä sopiminen: Suositumpi vaihtoehto on sopia kustakin seuraavasta pelipäivästä erikseen esimerkiksi Doodle-sovelluksen avulla, mutta myös vakiopelipäivän käyttäjiä löytyy.
  • Poliittiset järjestelmät roolipeleissä: Tästä ketjusta löytyy kymmenittäin erilaisten vallanpitäjien hallintojärjestelmiä lyhyesti kuvattuina. Kyse ei siis ole julkaistuista peleistä löytyvistä järjestelmistä, vaan eri pelinjohtajien omia kampanjoitaan varten kehittämistä malleista.
  • Ahdistuvan pelaajan osallistuminen: Ketjun aloituksessa kerrotaan, että liika jännittäminen estää osallistumasta peliin täysipainoisesti. Keinoja helpottaa jännittämistä on paljon, kuten ahdistuksen viestittäminen peliporukalle niin että pelin intensiteettiä voidaan hellittää ja pelaajahahmon tekeminen sellaiseksi, että muut aktiivisesti suojelevat häntä. Kommenteissa moni toisti yhteisten keskustelun merkitystä ennen pelaamisen aloittamista.
  • Oletko oikeudenmukainen pelinjohtaja: Iso osa keskustelusta sikisi aloitusviestin termivalinnasta, mutta varsinaisena vastauksena useimmat kertoivat antavansa pelaajille paljonkin apuja.
  • Nimiehdotuksia scifi-rikollisjengeille: Tästä niitä löytyy, valtaosa englanninkielisiä.
  • Missä puolueessa on eniten roolipelaajia: Kommenteissa nimettiin varsin paljon eri puolueiden jäseniä, joilla on tiettävästi kokemusta roolipelaamisesta. Roolipeliharrastuneisuus ei siis näytä olevan yhteydessä tiettyyn puolueeseen, vaan pikemminkin tietyn ikäluokan sukupolvikokemukseen. Vahvin veikkaus on siis se puolue, jossa on eniten 25-40-vuotiaita jäseniä.
  • Puolueet D&D:n maailmankatsomusten 9-kentällä: Keskustelussa kävi ilmi, ettei osallistujilla ollut yhtenevää käsitystä sen paremmin D&D:n maailmankatsomusten avaintermien määritelmistä (good/evil, lawful/chaotic) kuin nykypuolueiden edesottamuksistakaan.
  • Fantasiamaailman vaalilupaukset: Monessa vastauksessa ehdotettiin äänioikeuden ulottamista erinäisiin fantasiakansoihin tai lupailtiin tuhoa ja hävitystä tasapuolisesti kaikille.
  • Hahmosi vaalilause: Edellisen ketjun tavoin lisää vaaliaiheista hupailua.
  • Suomalaisia taruolentoja Buffy-kampanjaan: Vastauksista syntyi lista suomalaisista taruolennoista. Niiden metaforista merkitystä Buffy the Vampire Slayer -sarjan tapaan ei kuitenkaan ketjun aloittajan pyynnöstä huolimatta juuri kukaan pohtinut.
  • Mitä ovat “aikuisten aiheet” roolipeleissä: Kuulemma ihmissuhteisiin ja perhe-elämään liittyvät, mutta selvästi useampi korosti, että kyse ei ole niinkään sisällöstä vaan käsittelytavasta, joka ottaa aiheensa vakavasti. Konkreettisesti tämä tarkoittaa ainakin seurausten käsittelyä.
Huhtikuun eduskuntavaalien läheisyys antoi ideoita useampaankin roolipeliaiheiseen keskusteluun. Kuva: Wikimedia Commons / Santeri Viinamäki

Puhetta pelaamisesta

Maaliskuussa blogit olivat edelliskuukautta aktiivisempia. Pelinjohtamisen taitoa käsiteltiin useammallakin taholla. Lisäksi videotuotannon puolelta löytyi materiaalia miltei kaikilta kotimaisilta roolipelaamista käsitteleviltä Youtube-kanavilta.

Blogaukset on tässä jaoteltu kolmeen ryhmään: ensimmäisenä ovat yleisesti roolipelaamista käsittelevät, toisena muut ei-elektronisen pelaamisen muodot ja kolmantena Youtube-sisältö. Kaikissa materiaali on järjestetty julkaisuajankohdan mukaan aikajärjestykseen vanhimmasta aloittaen.

  • Mimmit ropettaa: Ropeconin blogissa muutama naispuolinen roolipelaaja kertoo reitistään harrastuksen pariin. Monessa tarinassa toistuu nuorella iällä koettu peliseuran löytämisen vaikeus, johon nettipelaminen toi helpotusta.
  • How I run games: Tommi Brander kertoo, miten hän tykkää pelaamisessa siitä, että pelaajat asettavat hahmoilleen tavoitteita ja pyrkivät niitä kohti pelinjohtajan pyörittämässä pelimaailmassa.
  • GMing Mistakes: Aki Vainio palaa muutaman vuoden takaisen artikkelisarjansa pariin ja kertoo lisää kokemuksiaan siitä, millaisia virheitä pelinjohtajat tekevät. There’s a Difference Between a Genre and a Setting -blogauksessa hän kertoo, että on tärkeää erottaa puitteet ja sisältö toisistaan luodessaan pelaajille odotuksia tulevasta pelistä. Teaching Your Players to be Murder-Hobos -blogauksessa Vainio kehottaa huomioimaan, että pelissä olisi monipuolisempia kohtauksia pelkän toiminnan sijaan.
  • Yksi pieni seminaari: Vera Schneider kertoo Lokin blogissa, miksi hän oli mukana perustamassa Avatar-nuorisoyhdistystä, jonka päämääränä on tehdä lapsille ja nuorille suunnattuja larppeja.
  • Ropecon syntyy vapaaehtoisvoimin – Larpit conissa: Ropeconin blogissa käytiin läpi Ropeconin larppien viime vuonna saamaa palautetta ja kerrottiin siitä, miten larp-vastaavat valikoivat tapahtumassa tarjolla olevat larpit
  • Nopista Bitteihin -näyttely: Otsikon mukaisesti Jonas Mustonen kertoo Nörttityttöjen blogissa vierailustaan Kansalliskirjaston pelinäyttelyyn.
  • Knights in the North -blogista löytyy tuttuun tapaan vanhan koulukunnan D&D-pelaamiseen suunnattua materiaalia. Kannattaa vilkaista Unlikely Urban Encounters, jonka ideoista riittää kokonaisiksi miniseikkailuiksi sekä Druid, jossa Ari-Matti Piippo asettaa druidi-hahmoluokan taikuudelle mielenkiintoisia vaatimuksia ja epäonnistumisen seurauksia.
  • Matkakertomus Blackbox Copenhagen: Tanja Lehto kävi tanskalaisessa kokeelliseen roolipelaamiseen keskittyvässä tapahtumassa ja kirjoitti kokemuksistaan raportin Lokiin.

Muut harrastuspelit

Youtube-videomateriaali

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.