Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: maaliskuu 2018

Tuttuun tapaan: tässä kooste viime kuun vilkkaimmista Facebook-keskusteluista sekä kiinnostavimmista blogauksista, olkaa hyvät.

Mitä haluaisit roolipelata

Roolipelaajien Suomi -ryhmän jäsenmäärä vain jatkaa kasvuaan ja siten ryhmä ottaa yhä tukevamman aseman kotimaisen roolipelikeskustelun areenana. Olen jälleen koonnut oheiseen listaan kaikki sellaiset keskustelut, jotka keräsivät vähintään 25 vastausta.

Olen (jälleen kerran) harkinnut, että käyttäisin määrällisen koostamisen sijaan jonkinlaista kulttuurisen merkittävyyden arviointia. Jokin skeneä ja roolipelikulttuuria koskeva keskusteluaihe ei välttämättä kerää kovin paljon vastauksia, mutta aiheen käsittely voi olla tärkeää skenen ymmärtämisen ja eteenpäin menemisen kannalta. Viestimääriin pitäytyminen on kuitenkin puolueettomampi vaihtoehto; hieman näet huolettaa, että se, mitä minä pidän roolipeliskenen kannalta tärkeänä puheenaiheena ei välttämättä ole sellainen muiden harrastajien näkökulmasta. Ehkä nykyinen määrällinen koostaminen ei tuo esille innovatiivisimpia tai kiinnostavimpia ajatuksia, mutta toisaalta se heijastelee skeneä sellaisena kuin se on. Runsas vastausten määrä joka tapauksessa tarkoittaa sekä paljon keskusteluun osallistuneita että näkyvyyttä, kun jokaisen uuden viestin myötä keskustelu pomppaa ylimmäksi.

Mainittakoon vielä lopuksi uudesta roolipelaamiseen liittyvästä Facebook-ryhmästä Vaihtoehtoinen pöytäroolipelaajien Suomi. Kuten nimestä voi päätellä, ryhmä perustettiin eräänlaisena protestina Roolipelaajien Suomi -ryhmän moderointilinjalle. Vaihtoehtoryhmää ei sen vuoksi moderoida lainkaan. Keskustelu ei ole jämähtänyt kahden ryhmän vastakkainasetteluun, vaan reilun 150 jäsenen voimin on käsitelty monenlaisia aiheita. Useimmat näkevätkin vaihtoehtojen runsauden olevan hyvä asia ilman mitään sen suurempaa kannanottoa.

Blogauksia peleistä ja pelityyleistä

Blogien puolella maaliskuussa ajankohtaiset aiheet saivat väen tarttumaan näppäimistöihin. Tulevien pelien lisäksi listalta löytyy myös pelisuosituksia ja käytösopasta.

Vera Schneider kirjoitti Lokiin Proteus: Sotakarjujen synty -larpista, joka järjestetään lokakuussa Kauhavalla. Pelin tekee mielenkiintoiseksi se, että se sijoittuu Miska Fredmanin Sotakarjut-roolipeliin ja larpin materiaali on tarkoitus julkaista myöhemmin lisäosana roolipelille. Vaikka tällainen roolipelin ja larpin liittymäkohta ei olekaan aivan ennenkuulumatonta, niin kyllähän näitä mielellään näkisi enemmänkin. Ja vaikka Sotakarjut ei pelinä nappaisikaan, niin Proteus-larpissa tuotantoarvot ovat arvossaan: peli järjestetään vanhassa lennonjohtorakennuksessa torneineen päivineen. Larpin ilmoittautumisaikaa on muuten jäljellä huhtikuun loppuun asti, joten vielä ehtii mukaan. Tästä Proteuksen kotisivuille!

Pöytäroolipelien puolella Juhana Pettersson vei Tšernobyl, rakastettuni -pelinsä englanninnoksen joukkorahoituskampanjan menestyksellisesti maaliin. Siinä sivussa hän kirjoitti hieman pelistään Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran sivuille. Pettersson tunnetaan eläytymisvetoisten pelien ystävänä, joten on mielenkiintoista lukea hänen näkemyksiään “sosiaalisesta pelitavasta” ja Tšernobyl, rakastettuni -pelin yhteydestä roolipelikulttuurin traditioihin. Tällaisia omaa pelitapaa kuvaavia tekstejä saisi olla enemmänkin esillä.

Pathfinder-pelillä on etenkin Pathfinder Society -massiivikampanjoiden myötä Suomessa paljon yleisöä. Sen takia ilmoitus tekeillä olevasta uudesta laitoksesta herätti kotomaassammekin kiinnostusta, vaikka pelitestiversiotakaan ei ole saatavilla ennen elokuuta. Jori-Minna Hiltula kirjoitti näkemyksiään Lokin artikkeliin, joka kannattaa käydä lukemassa, vaikka varsinaista tietoa uudesta laitoksesta onkin toistaiseksi verrattain vähän.

Tekstipohjaisten roolipelien saralla puolestaan Hopeakettu-blogissa pohdittiin kivan pelikaverin toimintatapoja. Mielenkiintoista on, että monet neuvoista kehottavat pidättyväisyyteen: riitoja ei ole syytä jatkaa ja omia henkilökohtaisia tietojaan ei kannata jakaa. Kyse ei siis ole niinkään sovittelevasta vaan puolueettomasta asenteesta.

Ja vielä lopuksi lautapeleistä. Annika Saarto kirjoitti Todellisuuspako-blogiin aloittelijaystävällisistä työläistenasettelupeleistä. Tällaiset perusteltuja pelisuosituksia antavat blogaukset ovat käteviä, koska lautapelien määrä on kasvanut ennennäkemättömään kirjoon. Skeneen perehtymättömälle saattaa tehdä tiukkaa löytää itselleen mieluisaa pelattavaa, mutta tällaisten tekstien avulla suunnistaminen on hieman helpompaa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.