Press "Enter" to skip to content

Uutiskooste: keskustelua ja projekteja

Tällä kertaa olen koonnut tähän vähän sekalaisen joukon skeneuutisia, koska aiheita on paljon eivätkä ne kaikki oikein toimisi itsenäisinä blogauksina. Tarjolla on siis monenlaista juttua uusista julkaisuista ulkomaisten roolipelifirmojen pelisuunnittelupajoihin.

Pelirauha kaikille

Kuluneen kevään keskustelluin aihe koskee roolipeliskenessä tapahtuvaa naisiin kohdistuvaa häirintää. Mitä se on, miten yleistä se on ja miten siihen pitäisi suhtautua – muun muassa näistä näkökulmista keskustelua on käyty. Aihe lähti liikkeelle Emily Garlandin blogauksesta, jossa hän käy läpi lukuisia pelikulttuurissa tapahtuneita itseensä kohdistuneita ahdistelutilanteita. Sosiaalisessa mediassa Garland on saanut sekä tukea että vastustusta. Aiheen merkittävyydestä kertoo, että mm. EnWorld-uutissivusto katsoi parhaaksi kirjoittaa aiheesta omia näkemyksiään ja Vox-uutissivusto puolestaan syventyi tapauksen taustoihin.

Kotimaisessa skenessä artikkelia koskeva Facebook-ketju sai pian seurakseen toisen ketjun, jossa naiset saivat kertoa omista ikävistä kokemuksistaan roolipeliskenessämme. Kyselyaineistoon perustuvaa tutkimustietoa löytyy Katariina Pirttijärven pitämästä coniluennosta, jonka diat löytyvät netistä. Keskustelua käytiin myös Pelilauta-foorumin puolella. Kielo Marja Maja kokosi Facebook-ketjussa ohjeita turvallisempaan pelaamiseen.

Kotimaisissa roolipeilblogeissa aihe on ollut vähemmän esillä. Ville Vuorela nosti skenen nurjan puolen esille omassa blogissaan ja Esa Riutta selitti asian johtuvan miespuolisten peliharrastajien heikoista sosiaalisista kyvyistä.

Uusia julkaisuja ja tapahtumia

Kari Salonen on pelannut tiiminsä kanssa viljalti Dark Heresy -roolipeliä ja kehitellyt samalla talonsääntöjä. He julkaisivat nämä Advanced Dark Heresy 2.1 -nimisenä PDF-pakettina, jossa he summaavat piirre- ja varustelistoja sekä tarjoavat vähän tuunatut taistelusäännöt. Kannattaa tutustua, jos Warhammer 40k on usein pelipöydässä.

Miska Fredman puolestaan on saanut valmiiksi Otus mekanikus -lähdeteoksen Astraterraan. Lähdeteos esittelee lyhyesti erilaisia robottiolentoja, joita pelinjohtaja voi heittää seikkailijoita vastaan. Otus mekanikus on julkaistu PDF-muodossa ja lähetettiin taannoisen joukkorahoituksen tukijoille, mutta epäilemättä se on pian myös muiden hankittavissa Astraterran verkkokaupasta.

Mainitsen tässä kohtaa myös tulevasta X-con -tapahtumasta, jossa larppaamisesta ja larppikulttuurista kiinnostuneet tyypit kokoontuvat viikonlopuksi vaihtamaan ajatuksia ja verkostoitumaan. Tapahtuma on parina aiempana vuonna järjestetty Mikkelissä, mutta tänä vuonna Otavan opiston remontin vuoksi tapahtumapaikaksi on valittu Sauvossa sijaitseva Ahtelan leirikeskus. Ajankohta on 28.-30. lokakuuta.

Puhetta pelaamisesta

Päivitin Blogosfääri-alisivua eli lisäsin sinne uusia blogeja ja poistin muutamia hiljentyneitä. Tällä kertaa lisäsin erityisesti larppaamista käsitteleviä blogeja, jotka ovatkin olleet harmillisen pienenä vähemmistönä. Kalmiston puolelle päätyi myös useampi blogi, mutta toivottavasti kyse on vain hetkellisestä hiljentymisestä eikä lopullisesta blogin kuolemasta.

Nostan tässä sivumennen esille koomikko Juuso Kekkosen Kekkonen pelastaa maailman -podcastin jakson Maailman paras harrastus. Siinä hän keskustelee Sami Villan kanssa roolipelaamisesta. Miehet lähestyvät aihettaan kiinnostavasti toisaalta kokemuksen ja analyysin kautta, mutta toisaalta myös äärimmäisen innostuneesti. Jakso on parituntinen, mutta suosittelen kuuntelemaan mielenkiintoista keskustelua “nörttien taidemuodosta”.

Lisää julkaisuväyliä pelinikkareille

Wizards of the Coast perusti alkuvuodesta Dungeon Masters’ Guild -sivuston, jossa kuka tahansa saa myydä D&D:n virallisia kampanjamaailmoja ja 5. laitoksen sääntöjä käyttäviä skenaarioita ynnä muuta lisämateriaalia. Ajatuksena on koostaa yhteen myyntipaikkaan 5. laitoksen lisämateriaali ja toisaalta kannustaa harrastajia julkaisemaan omaa materiaaliaan.

WotC:n suunnitelma on ilmeisesti todettu toimivaksi, koska Margaret Weis Productions ja Monte Cook Games ovat seuranneet perässä. MWP:n Cortex-sääntöjärjestelmälle ja MCG:n Cypher-systeemille pääsee siis julkaisemaan omatekoista materiaalia yleisessä kauppapaikassa vielä tämän kevään aikana. Molemmat uudet tulokkaat tekevät WotC:n tavoin yhteistyötä Onebookshelf-verkkokaupan kanssa, mikä tarkoittanee myös Onebookshelfin aseman vahvistumista ropeskenessä.

One Comment

  1. Eero Tuovinen Eero Tuovinen 18.04.2016

    Höh, S/lay w/ Me -blogimme ei ylittänyt uutiskynnystä 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.