Press "Enter" to skip to content

Syksyinen uutiskooste

Käyn tässä blogauksessa läpi uusien kotimaisten roolipelien arvioita, muistutan muutamista tulevista pelitapahtumista ja nostan esille joitakin kiinnostavia roolipelaamiseen liittyviä blogauksia.

Lisätietoa kotimaisista roolipeleistä

Kotimaisilla roolipeleillä on pienet markkinat ja pelien markkinointi on ollut heikkoa. Uudet pelijulkaisut saattavat yksinkertaisesti jäädä monelta harrastajalta huomaamatta tai ainakaan niistä ei tiedä nimeä enempää. Sen takia koen tärkeäksi nostaa esille kaikenlaiset uusia pelejä koskevat tiedonjyvät, mitä verkosta on löydettävissä.

Mainitsen myös tässä yhteydessä roolipelien jälleenmyyjien joukossa tapahtuvista muutoksista. Boostep-verkkokaupassa on menossa varastontyhjennys ja jäljellä on enää muutamia sekalaisia roolipelejä. Hinnat ovat kuitenkin halvat, joten kannattaa käydä katsomassa löytyykö jotain itselle hyödyllistä.

Pelikauppojen määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt, koska Daniel Nefflingin pyörittämä D-oom Products on kasvattanut tuotevalikoimaansa tasaisesti (ks. sekä Holvi-pohjainen verkkokauppa että RPGNow-sivu, tuotevalikoima on kummassakin vähän omanlaisensa). Valtaosa D-oomin materiaaliasta on vanhan koulukunnan Dungeons & Dragons -roolipeliin sopivaa, mutta verkkokaupasta löytyy myös mm. noppia ja noppapusseja.

Pelikauppana toimii myös Pekka Koukkalan perustama Hiidenpeli, jonka on ennen muuta tarkoitettu tietosivustoksi suomalaisista seurapeleistä (kattaa siis lauta-, kortti- ja roolipelit ynnä muut ei-elektroniset pelit). Hiljattain perustettu verkkosivu on vielä monilta osin työn alla, mutta verkkokaupan puolelta löytyy jo valikoima kotimaisia roolipelejä.

Roolipelitapahtumia lokakuun aikana

Roolipeliharrastuksen kasvattamiseksi on hyvä, että uudet harrastajat pääsevät pelikirjojen lisäksi käsiksi myös varsinaiseen pelaamiseen. Se onnistuu helpoiten erilaisten pelitapahtumien kautta, joista voi samalla löytää pidempiaikaisiakin pelikavereita.

Hämeenlinnan pääkirjastolla käynnistyy torstaina eli 20. lokakuuta nuorille suunnattu roolipelikerho (ks. mainos Facebookissa). Ropekerhon takana on Todellisuuspakolaiset ry, joka on ennenkin järjestänyt avointa roolipelaamista. Voi siis odottaa, että vastaanotto on hyvä ja hommat toimivat järjestäjien puolesta.

Tampereella järjestetään D&D-pelipäivä ensi lauantaina eli 22. lokakuuta (ks. mainos Facebookissa). Pelipaikkana on Lautapelikahvila Taverna (Puutarhakatu 13), jossa siis normaalisti on vankka valikoima lautapelejä muutaman euron maksua vastaan. D&D-päivänä paikalla on ilmeisesti vain yksi pelinjohtaja, mutta toivottavasti kävijöitä on riittävästi, että ropepäivästä tulee Lautapelikahvilan kuukausittainen tapa. Tällaisia kuukausittaisia avoimia pelipäiviähän järjestää myös Tampereen Pathfinder Societyn väki, eli D&D-pohjaista peliä on Tampereella runsaasti tarjolla.

Kuluvan kuun lopulla eli 27.-30.10. puolestaan Porissa järjestetään verkkopelitapahtuma Insomnia. Kyseessä on porilainen perinne – tapahtumaa on järjestetty jo kymmenkunta vuotta – mutta nyt uutisen aiheena on Porin pöytäpeliseura Pöllökarhujen mukanaolo Insomniassa. He järjestävät tapahtumaan lautapelialueen, joka on siis kaikkien kävijöiden käytettävissä. Juuri tällä tavalla skeneaktiivien tulisikin viedä roolipelaamista muihin harrastustapahtumiin, jotta tavoitettaisiin uutta yleisöä. Pöllökarhut ovat muutenkin olleet varsin aktiivisia järjestämään kaikenlaisia pelihetkiä, mikä on hatunnoston arvoista toimintaa.

Näkemyksiä roolipelaamisesta

Listaan vielä lopuksi muutamia blogauksia, joissa on käsitelty mielenkiintoisia puolia roolipelaamisesta. Roolipelaamisesta blogaaminen on nähdäkseni hieman vähentynyt viime aikoina, joten toivottavasti nämä esimerkit saavat ihmiset lukemaan ja kirjoittamaan myös omasta pelaamisestaan.

  • Roolipelaaminen on käynyt rajankäyntiä teatterin ja muun osallistuvan kulttuurin suuntaan jo hyvän tovin. Juhana Pettersson erittelee blogauksessaan näitä puolia ja kertoo esimerkkejä poikkitaiteellisista teoksista. YLE:n Puoli seitsemän -ohjelmassa (jakso löytyy YLE Areenasta) haastateltu Mike Pohjola noteerasi myös Baltic Warriors -larppikampanjan, jonka tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta Itämeren ekologisista haasteista.
  • Vähän samasta aiheesta kirjoitetaan myös Limun Ropellukset -blogissa, kun Niklas Nylund kertoo Outdoor Survival -lautapelin vaikutuksesta Dungeons & Dragons -roolipelin kehitykseen. Teksti avaa hyvin lautapelien ja roolipelien yhteistä maastoa.
  • Aki Vainio on kirjoittanut Redemundin kiltablogiin useamman blogauksen pelinjohtamisesta (GMing Mistakes, löytyvät Skill & Technique -osiosta). Hän ottaa teksteissään voimakkaasti kantaa siihen, mikä on hyvää pelinjohtamista. Vaikka lukija ei olisikaan kaikesta samaa mieltä, pistävät ne kuitenkin pohtimaan omia pelinjohtamistapoja.

Huomasin myös, että pöytäroolipelaajien ja larppaajien tavoin myös foorumiroolipelaajat pyrkivät järjestäytymään Facebookin kautta. Suomen foorumiroolipelaajien FB-ryhmä on vastaperustettuna vielä toistaiseksi pieni, mutta toivottavasti siitä kasvaa hyvä kohtaamispaikka alan harrastajille.

Vuosittaisessa X-con-tapahtumassa palkitaan parhaimpia puolia kotimaisesta larppikulttuurista jakamalla Larp-Ankkoja eli Lankkoja. Palkintoja jaetaan useissa eri kategorioissa, koskien sekä pelien järjestämistä että niissä pelaamista. Olen mieltänyt Lankat enemmän sisäpiirin omaksi jutuksi, mutta ainakin tänä vuonna äänestys on avoin kaikille. Äänestysaikaa on 25. lokakuuta asti, joten äänensä kannattaa antaa aikailematta. Ongelmatontahan tällainen palkintojen jakaminen ei ole, kun valtaosa larpeista on vain pienen osallistujajoukon kokemia, mutta onhan niissä ainesta harrastusyhteisön rakentamisen kannalta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.