Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: helmikuu 2017

Tällä kertaa Facebookissa on pohdittu mm. peliin osallistujien valikoimista ja pelipaikan proppaamista. Listaan samalla myös kiinnostavia viimeaikaisia blogauksia.

Facebookin keskustelua

Kuten kuvitella saattaa, eniten kommentteja keräävät ne aloitukset, joihin on helppo vastata lyhyesti ja omien kokemustensa perusteella. Varsinaisesta keskustelusta ei siis ole kysymys, vaan pikemminkin eräänlaisesta kyselyyn vastaamisesta. Se ei kuitenkaan tee näistä keskusteluista tarpeettomia: harrastajien erilaiset ratkaisut omaan ongelmaan voivat auttaa löytämään sen itselle sopivan toimintatavan ja samalla omia näkemyksiään voi peilata toisten harrastajien mielipiteisiin.

Ketjut ovat edelliskuun tapaan aikajärjestyksessä vanhimmasta alkaen ja mukaan ovat päässeet ne ketjut, joissa on vähintään 25 vastausta.

  • Pelipaikan proppaus: Puheenvuoroista päätellen larpin proppaus voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja myös pelaajien odotukset proppauksen tason suhteen vaihtelevat. Selvää on, että pelin lavastaminen ei ole aivan yksinkertaista tai halpaa.
  • Millainen roolipeleihin liittyvien tavaroiden kokoelma teillä on? Kuten odottaa saattaa, kuvaketju kirjahyllyistä.
  • Miten valikoitte osallistujat viimeisimpään kampanjaanne? Valtaosa vastaajista kertoo pelaavansa vakioporukkansa kanssa. Muutamat ovat hankkineet uusia pelikavereita verkon avulla, mutta varsinaisista valintakriteereistä ei syntynyt keskustelua.
  • Knutepunkt 2017 -hype: Pohjoismainen Solmukohta -larppitapahtuma järjestettiin 23.-26. helmikuuta Norjassa. Tässä ketjussa osallistujat murehtivat ehtimistään ja mahdollista noroviruksen aiheuttamaa epidemiaa. Kaikki meni kuitenkin ilmeisesti ihan hyvin, vaikka coniraportteja lienee tarjolla vasta myöhemmin.
  • Kliseisimmät seikkailunne: Väki päätyi listaamaan tähän ketjuun klassisia lauseen mittaisia juonitiivistelmiä, jotka itse asiassa toimivat hyvinä seikkailuiden ideoina. Pelaamisen kannalta oleellistahan ei ole se taustalla oleva tuttu arkkityyppi, vaan kunkin pelattavan seikkailun erityispiirteet.
  • Roolipeliharrastajiin kuuluvat kunnallisvaaliehdokkaat: puolueista Vasemmisto ja Vihreät näyttäisivät olevan yleisimmät.

Blogaajien näkemyksiä

Helmikuulle näkyy sattuneen useampikin viime vuonna ilmestyneen kotimaisen roolipelin arvio. Joni Heinonen käsitteli Yes, Sir! -peliä Ropetuvan uusimmassa jaksossa ja itsekin kirjoitin siitä arvion blogiini. Arttu ja Karoliina Korppoo puolestaan arvioivat Tšernobyl, rakastettuni -pelin Lokin artikkelissa.

James Raggi puolustautuu blogissaan David Hillin syytöksiä vastaan. Kyse on siitä, kenen kanssa erilaiset OSR-skenen tyypit suostuvat tekemään yhteistyötä. Keskustelua ei siis käydä siitä, missä menevät hyväksyttävän pelimateriaalin julkaisun rajat, vaan siitä, että osa kansainvälisen ropeskenen aktiiveista vaatii tiettyjen pelintekijöiden boikotoimista ja järjestelmällistä ulossulkemista. Ei-toivottujen henkilöiden kanssa yhteistyöhön suostuvat tai muutoin heihin suopeasti suhtautuvat joutuvat saman leiman alle. Tämänkaltaista soppaa on keitelty OSR-skenessä jo useamman vuoden ajan, joten mistään uudesta ilmiöstä tässä Raggin blogauksessa ei siis ole kyse. Nyt se vain sattui näyttäytymään kotimaisessa blogosfäärissä.

Omista pelikokemuksista ja pelaamiseen liittyvistä ajatuksista löytyy pari kiintoisaa kirjoitusta. Niklas Nylund pohdiskeli Limun ropellukset -blogissaan pelimaailman vähittäistä muuttumista pelaajahahmojen ympärillä ja heistä riippumatta. Sonja Pöllänen puolestaan kertoi Solmukohdan teemojen innoittamana omista suurimmista mokistaan, mitä larpatessa on tullut tehtyä.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.