Press "Enter" to skip to content

Ropecon 2017 tulokset ja kokemukset

Ropeconin huuma alkaa hiljalleen hellittää, joten lienee sopiva hetki ruveta katsomaan, mitä tapahtumassa oikeastaan tapahtuikaan. Aiempien vuosien tapaan keskityn erityisesti conissa julkaistuihin uusiin kotimaisiin roolipelituotteisiin. Muistakaahan käydä myös vastaamassa Ropeconin palautekyselyyn.

Edellisvuoden linjoilla

Ropeconin blogin mukaan Ropeconin kävijöiden erityisessä suosiossa olivat taide- ja proppinäyttely, CrossGames-ohjelmasarja sekä Kokemuspisteen erilaiset esittelypelit. Kävijämäärä oli reilut 4100 henkeä.

Kiinnostavasti raportti on hyvin samankaltainen kuin viime vuonna. Tämä lienee etenkin kävijämäärän kannalta lievä pettymys, koska Messukeskukseen kyllä mahtuisi enemmänkin väkeä eikä tilojen vuokrakaan ole halpa. Ropeconin tiedotuspuoli ilmoitteli aiemmin tänä vuonna pääsylippujen hinnankorotuksista (vuosina 2013-2014 viikonloppulippu maksoi 28 euroa ja nyt samalla rahalla saa enää päivälipun), mutta näinköhän sekään riitti kattamaan kuluja. Toisen Messukeskus-vuoden jälkeen voitaneen todeta, että tapahtuman keskeisempi sijainti ja alati laajempi ohjelmatarjonta ei ainakaan heti ole onnistunut houkuttelemaan suurempia kansanjoukkoja.

Sekä tänä että edellisvuonna kävijäryhmistä mainittiin etenkin lapsiperheet. Lapsille sopivan ohjelman määrä olikin noussut mukavasti: Ohjelmaoppaan mukaan viime vuonna lapsiystävällisiksi oli merkitty 26 ohjelmanumeroa, kun tänä vuonna vastaavia oli peräti 43 kpl. Samaten “ei sovellu lapsille” -merkityn ohjelman määrä näytti olevan laskussa viime vuoteen verrattuna.

Pöytäpelipuolen muutoksia

Roolipelaajien Suomi -FB-ryhmässä sattui olemaan sopivasti keskustelua edellisvuosien Ropeconien roolipelien määrästä. Tämä vuosi meni odotusten mukaan sinne n. 170 pelin korville. Uutta sen sijaan oli peleihin ilmoittautuminen. Perinteiset paperiset ilmoittautumislomakkeet hylättiin jo viime vuonna, jolloin pelit alkoivat tasatunnein ja pelinjohtajat esittelivät itse pelinsä. Tänä vuonna käytössä oli sähköinen ilmoittautuminen erillisen sovelluksen kautta (ks. Ropeconin blogaus aiheesta). Ohjelma sitten arpoi kuka oli päässyt mihinkin peliin mukaan. Älylaitteiden käyttäjille sovellus oli huomattavan näppärä, muut joutuivat turvautumaan ropetiskin läppäreihin. Kaikkiaan uudistus poisti jonottamisen ja asetti kaikki samalle viivalle peleihin ilmoittautumisen suhteen. Kritiikkiä kuului tulevan lähinnä sellaisten kaveriporukoiden taholta, jotka olisivat halunneet varmistaa pääsevänsä samaan peliin.

Toinen muutos näkyi pelien myynnissä. Kotimaisten roolipelien conimyynti on perinteisesti ollut niin vähäistä, että sillä on hädin tuskin pystynyt kattamaan pöytävuokraa. Myyntitiskin takana istuva pelintekijä ei myöskään juurikaan ehdi markkinoimaan peliään esimerkiksi esittelypelaamisella. Tänä vuonna pienjulkaisijat kuitenkin saivat tuoda pelinsä myyntiin Ropeconin omalle myyntipöydälle 15 % provisiota vastaan (ks. Ropeconin blogaus). Melkolailla kaikki pienjulkaisijat käyttivätkin tilaisuuden hyväkseen, jolloin Ropecon Shopin myyntipöytä toimi myös kätevänä keinona löytää kaikki tuoreet kotimaiset pelijulkaisut. En tiedä myyntimääristä, mutta järjestely näytti toimivan siinä määrin hyvin, että samanlaista järjestelyä voi odottaa näkevänsä jatkossakin.

Tapahtumassa julkaistut uudet roolipelituotteet

Ropecon-tapahtumassa on viime vuosien aikana julkaistu noin puolenkymmentä uutta kotimaista roolipeliteosta. Tämä vuosi menee samaan linjaan: neljä varsinaista sääntökirjaa ja pino muita lähdeteoksia. Nimet toimivat linkkeinä kotisivulle tai myyntipaikkaan.

  • Miska Fredman: Sotakarjut (scifipeli)
  • Tuomo Laine: Seikkailijoiden kilta (fantasiaseikkailupeli)
  • Petteri Hannila: Tales of Entropy (tarinapeli)
  • Rami Sihvo et al: Rajakatse-roolipeli (fantasiaseikkailupeli)
  • Risto Hieta: Pirkan polku (valitse-oma-seikkailusi -pelikirja)
  • Ville Vuorela: Kirottu kirja (Borvaria-lähdeteos Praedor-roolipeliin)
  • Miska Fredman: Ksenoprotokolla (seikkailulisäosa Sotakarjut-peliin)
  • Matti Järvinen (toim.): Kylmä tuuli Sartarin yllä #3 (Glorantha-lähdeteos)

Palkitut ja huomioidut

Ropeconissa kisataan monen eri pelin ja kilpailun tiimoilta, osin jopa SM-tasolla. Kaikki voittajat löytyvät kätevästi Ropeconin tulospalvelusta. Onnittelut menestyksestä!

Kultainen lohikäärme -elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna larp-aktivisti Johanna Koljoselle (ks. Ropeconin tiedote). Massi Hannula Thorhauge kirjoitti Koljosesta Lokiin artikkelin, joka tuo hyvin esiin Koljosen merkitystä larppiharrastajien kannalta. Vuoden peliteko puolestaan oli odotetusti häirinnän torjuntaan tarkoitettu materiaalipaketti Turvallisempaa larppausta, jonka koostajana oli Niina Niskanen (ks. Ropeconin tiedote).

Kokemuksia ja näkemyksiä conista

Lopuksi vielä joukko blogauksia ja uutisia Ropeconista, jotka avaavat tapahtumaa eri puolilta. Monipuolisena tapahtumana Ropecon on kävijänsä näköinen, joten on mielenkiintoista lukea mitä muut ovat saaneet tapahtumasta irti. Artikkelit ovat kronologisessa julkaisujärjestyksessä.

Jos olet kirjoittanut oman coniraporttisi verkkoon tai olet sattunut sellaisen jostain lukemaan, niin ilmoita siitä blogikommentilla. Näin saamme koottua ne kaikki kätevästi samaan paikkaan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.