Press "Enter" to skip to content

Lautapelipuolen uutisia: palkittuja pelejä ja pelihakua

Lautapelit ovat ei-elektronisista peleistä kaikkein suosituin luokka ja sitä harrastajakuntaa palveleekin mainiosti Lautapeliopas. Poimin Mikko Saaren kirjoittamista uutisista kuluneelta syksyltä muutamia valikoituja paloja, etenkin palkittuja pelejä koskien.

Palkinnot auttavat kuluttajaa

Ei-elektronisten harrastuspelien joukossa varsinaisia pelinimikkeitä on lukematon määrä. Ilman avustusta niiden joukosta on varsin vaikea löytää parempia yksilöitä. Erilaiset palkinnot ovat yksi keino erottaa, mitkä pelit nauttivat suurempaa suosiota. Sen takia olen tavannut nostaa Roolipelitiedotuksessa esille erilaisia pelipalkintoja. Kyse on myös kunnianosoituksesta pelintekijöille, jotka ovat jaksaneet puristaa kasaan tavallista parempia pelituotteita.

Lautapelejä satunnaisemmin pelaaville Suomen leluyhdistyksen jakamat Vuoden peli -palkinnot lienevät kaikkein tutuimpia. Tuntuu, että isommat ruokakaupat kyllä tapaavat hankkia ainakin joitakin palkinnonsaaneita pelejä valikoimaansa. Palkintoja jaetaan useammassa eri kategoriassa ja tässä tuoreimmat voittajat:

Lautapelioppaan Vuoden peli -voittajia käsitelleessä artikkelissa lueteltiin myös monia eri kategorioiden finalisteja. Kannattaa katsastaa, sillä Lautapelioppaan mukaan palkinnot eivät tänäkään vuonna menneet parhaille peleille.

Osin Vuoden peli -palkinnon saamisperusteiden epämääräisyyteen turhautuneina peliharrastajat laittoivat pystyyn oman Pelaajien valinta -palkinnon. Valitsijaraati koostuu lautapelibloggaajista ja ehdokkaiksi pääsevät vuosittain vain suomenkieliset pelit. Palkintoehdokkaat ja raadin kokoonpano löytyvät Lautapelioppaan artikkelista, mutta tässä voittajat:

Lisää palkittuja pelejä löytyy tästä Lautapelioppaan artikkelista, jossa käydään läpi Ruotsin ja Tanskan Vuoden peli -palkinnon voittajat sekä tanskalaisen pelialan ammattilaisten jakama Guldbrikken-palkinnon saajat. Kuten arvata saattaa, Vuoden peli -palkinnon voittajat ovat sekalaista joukkoa, mutta Guldbrikken noteerasi mm. Kingdominon (Spiel des Jahres -voittaja) ja Flamme Rougen.

Samanlaista kuin suosikkipelisi

Palkintoja tehokkaampi tapa löytää itselleen mieluisaa pelattavaa on toki turvautua Board Game Finder -verkkosivuun, jossa samankaltaisia pelejä voi etsiä joko pelin tyylilajin, pelisysteemin tai pelinimikkeiden avulla. Äkkinäisen kokeilun perusteella tuntuisi, että pelisysteemin käyttö tuottaa tuottaa parhaita tuloksia, mutta toisaalta se on tietysti selkein erottelukriteeri.

Sivuston pohjana ovat BoardGameGeekista poimitut tiedot peleistä ja käyttäjien mieltymykset, joten perusta ainakin on vankka: valikoimassa on 15 000 lautapeliä. BGG:sta johtuen sivuston pelivalikoima on kansainvälinen, joten kaikkia kotimaisia lautapelejä sieltä ei löydy ja toisaalta jotkut suositukset voivat olla sellaisia, joita joutuu tilaamaan ulkomailta saakka. Lisäksi Board Game Finder avattiin vain kolmisen viikkoa sitten, joten palautetta kerätään vielä (ks. esim. täältä) ja kehitystyötä tehdään edelleen sen pohjalta. Näistä huolimatta verkkosivu on oikein kätevä pohja, jonka perusteella ruveta siivilöimään laajaa lautapelivalikoimaa.

Lautapelejä pukin konttiin

Joulu on runsaan kuukauden päässä, joten joululahjojen ostaminen saattaa olla hiljalleen ajankohtaista itse kenellekin. Lautapelien suhteen lahjavinkkejä löytyy tänäkin vuonna Lautapelioppaan joululahjasuosituksista, jossa sopivia lautapelejä on jaoteltu pelaajien iän ja harrastuneisuustason mukaisesti.

Jossain määrin samoja pelejähän näissä pyörii kuin noissa palkintoehdokkaissakin, mutta mukana on myös jonkin verran vanhempia pelejä. Hyvä niin, koska uutuusarvo ei ole varsinkaan satunnaisemmalle lautapelaajalle se tärkein kriteeri. Myös pelien saatavuus pysyy tyypillisesti hyvänä, vaikka julkaisusta olisikin jo kulunut muutama vuosi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.