Press "Enter" to skip to content

Kotimaiset ropetapahtumat ja D&D:n inklusiivisuudesta

Edellisestä uutiskatsauksesta onkin kulunut jo tovi, joten laitetaanpa taas tuoreimmat skenen käänteet ja viimeisimmät uutiset järjestykseen. Tarjolla on juttua loppuvuoden kotimaisista roolipelitapahtumista, Ropehiiren kolosta, World of Alessia -ropejulkaisusta sekä D&D-pelaajien sukupuolista.

Tulevia tapahtumia

Kohta saa taas jonottaa! Kuva: Ropeconin pressikuvat / Mikael Peltomaa

Suurin kotimainen roolipelitapahtuma Ropecon on reilun kahden kuukauden päässä ja vapaaehtoisten työvoiman kokoaminen on täydessä vauhdissa. Pelinjohtajaksi, muiden pelien pyörittäjäksi ja yleishyödylliseksi työvoimaksi ilmoittautuminen on auki kesäkuun loppuun saakka. Kaikki osapuolet pääsevät kuitenkin sitä vähemmällä stressillä mitä aikaisemmin ilmoituksensa saa tehtyä. Joustavuuden, budjetoinnin ja tasavertaisuuden nimissä vapaaehtoisilta vaaditun työpanoksen määrää on tarkistettu ja uudet linjavedot löytyvät tästä Ropeconin blogauksesta. Roolipelien osalta ohjelmatiimi toivoo etenkin tiiviimpiä pelejä; pöytäpelien osalta kolmen tunnin ja larpeilta neljän tunnin peliaikoja.

Lokakuussa Mikkelissä järjestettävä larppikonferenssi X-Con kaipailee Ropeconin tavoin järjestäjiä. Tapahtuman toteuttamisvastuu on siirtynyt Roolipelaamisen tuki- ja edistämistyhditykseltä Illusia ry:lle ja niinpä jälkimmäinen yhdistys hakeekin par’aikaa tekijöitä avoimella kutsulla. Haku sulkeutuu toukokuun lopussa. Järjestämisvastuun siirtyminen on tapahtumien kannalta usein epävarmuuden ja uudistumisen aikaa, mutta Illusialla sen verran kokeneita larppiaktiiveja riveissään, että uskomme X-Conin olevan hyvissä käsissä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty freeform-peleihin keskittyvä Wähäcon saa jatkoa. Marraskuussa Muuramessa on siis oivallinen tilaisuus tutustua pienimuotoisen tapahtuman myötä freeform-peleihin, jotka ovat pöytäroolipelien ja larppien elementtejä yhdisteleviä epätyypillisiä roolipelejä. Ilmoittautumisaikaa on elokuun loppuun saakka, mutta koska paikkoja on vain 25 osallistujalle, kannattaa kiinnostuneiden ilmoittautua mitä pikimmiten.

Videoblogia ja joukkorahoituskampanjaa

Tuomas Kuusniemi, Noppatuurista tuttu roolipeliharrastaja, on ruvennut pitämään omaa roolipeliaiheista videoblogiaan. Ropehiiren kolo -nimisellä kanavallaan Kuusniemi aloitti käsittelemällä Cyberpunk 2020 -peliä, sitä miten sen sääntöjärjestelmä toimii, millaiseen pelityyliin se sopii ja miten sen hakkerointisääntöjä voisi parantaa. Pyrin saamaan Kuusniemen haastateltavaksi lähiaikoina, jotta tekijä saa itse kertoa tarkemmin videobloginsa taustoista ja tulevasta annista.

Alessian Xei on tähtilohikäärmeiden jälkeläinen ja aavemiekan munkki. Kuva: Storm Bunny Studios

Jere Manninen on työstänyt World of Alessia -nimistä kampanjamaailmaansa yhdessä Storm Bunny Studios -firman tyyppien kanssa ja nyt tuote on joukkorahoituksessa. Kyse on verkkosivun mukaan wuxia-henkisestä scifimaailmasta, joka seurailee Dungeons & Dragons -pelistä tuttuja korkeafantasian perinteitä. Uusia hahmotyyppejä ja -luokkia on tarjolla runsain mitoin, kaikki statitettuna sekä D&D:n uusimmalle laitokselle että Starfinder -pelille. Storm Bunny Studios on julkaissut tällaisia kampanjamaailmoja ennenkin ja joukkorahoitus on lähtenyt hyvin käyntiin, mikä lupailee hyvää Alessian tulevaisuudelle.

Roolipelaaminen esillä valtakulttuurissa

YLE uutisoi Mikko Ojanperän pyörittämästä Seinäjoella sijaitsevasta Fantasialinna-pelikaupasta (ks. liikkeen verkkosivut). Fantasialinnasta saa hyvän kattauksen erilaisia harrastuspelejä: lauta-, keräilykortti-, miniatyyri- ja roolipelit ovat kaikki tarjolla. Liike on ollut olemassa jo ainakin vuosikymmenen verran, eikä artikkelissa pureuduta sen tarkemmin liikkeen historiaan kuin sen nykytilaankaan. Uutisoinnin syy jää siis hieman epäselväksi, mutta kivahan se on kun näitä yksittäisiä pelikauppiaita nostetaan silloin tällöin esille.

Toisessa YLE:n uutisessa kerrotaan edelleen jatkuvasta Harry Potter -kirjojen suosiosta. Kuten aiemmin kerrottiin (ks. artikkeli aiheesta), Harry Potterista ei koskaan tullut lisensoitua roolipeliä, mutta ilahduttavasti YLE:n artikkelissa kerrotaan hämeenlinnalaisten Todellisuuspakolaisten järjestämistä “taikatunneista”. Näinhän sen pitäisi mennä, että virallisten tuotteiden puute ei pitäisi muodostua roolipelaajille esteeksi. Fantasiaharrastus on hyvässä nosteessa, joten nyt on hyvä hetki iskeä kiinni erilaisiin yhteistyökuvioihin muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Pelien parempi asema kulttuurikentällä näkyy siinäkin, että ensi syksystä lähtien Suomen Kulttuurirahasto käsittelee peliprojekteja koskevat apurahahakemukset omana hakualanaan (ks. artikkelin alapalsta). Moni 2000-luvulla julkaistuista suomenkielisistä roolipeleistä on saanut tukea Kulttuurirahastolta, joten menestystä on tullut aikaisemminkin. Alan kasvu tarkoittaa tietysti myös kilpailun kovenemista, mutta kannattaahan tuota rahoituskanavaa silti kokeilla, jos sattuu olemaan sopiva peliprojekti hollilla.

D&D liputtaa inklusiivisuuden puolesta

Dungeons & Dragons -pelin uusimman laitoksen tiimoilta on puhuttu paljon siitä, miten peli pyrkii kohti inklusiivisuutta. Tämä näkyy mm. siinä, miten pelimateriaalien kuvitus ja teksti eivät enää kuvaa kaikkia sankareita miehinä, vaan tilaa on myös naisille ja muunsukupuolisille. Nathan Stewart, D&D:n johtava tuottaja, totesi The Seattle Times -lehden haastattelussa muutoksen todella tapahtuneen: tuoreimman mielipidekyselyn mukaan pelaajakunnasta lähes 40 prosenttia on naisia. Vanhempien tutkimusten mukaan naisten osuus oli vaatimattomampi 20-25 prosenttia pelaajista.

Sääntökirjojen sisältöä isompi merkitys lienee kuitenkin huippusuosituiksi nousseilla videosarjoilla, joissa oikeat ihmiset pelaavat D&D:a. Esimerkiksi Critical Role -sarjan tähdistä kolmannes on naisia. Stewart kertoo, että vuoden 2014 jälkeen D&D:n pelaamisen aloittaneista yli puolet katsoo näitä verkkosarjoja.

Etenkin Critical Role -sarjan pelinjohtajasta Matthew Mercerista (takarivi, 1. oik.) on muodostunut roolipelijulkkis. Kuva: Critical Role

Wizards of the Coast haluaa muutoinkin esittäytyä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tukijana. Hiljattain he käynnistivät hyväntekeväisyyskampanjan, jossa myydään sateenkaaren värisellä D&D:n logolla koristettuja paitoja. Tulot menevät seksuaalivähemmistöjä voimaannuttavan Lambert House -keskuksen hyväksi.

Blogosfääriä ajan tasalle

Mainittakoon vielä lopuksi, että Roolipelitiedotuksen sivuilta löytyvää Blogosfääriä on jälleen päivitetty. Suurempia muutoksia listaan ei ole tehty, mutta onpahan taas tarkistettu, ettei mukana ole enää yli vuoden päivittämättä jääneitä blogeja. Uutena joukkoon kirjattiin Maalattuja hahmoja, jonne Seikkailijoiden killan tekijä Tuomo Laine kirjoittaa muista roolipelikokemuksistaan ja videopelaamiseen liittyvistä ajatuksistaan.

Samoin blogiaggregaatti tuli viimein päivitetyksi. Nyt siis Roolipelitiedotuksen verkkosivun vasemman marginaalin yläosasta näkee “Muissa blogeissa” -otsikon alta, mitä blogosfäärissä on viime aikoina kirjoiteltu. Sitä ei ole vielä rajoitettu yhteen merkintään per blogi, eli aktiivisemmat blogit saavat enemmän näkyvyyttä. Laittakaahan kommenttia alle, jos toivoisitte tuon olevan toteutettu jollakin toisella tapaa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.