Press "Enter" to skip to content

Joulukuun uutiskatsaus

Kokosin tuossa muutaman uutisen kotimaan harrastuskentiltä ja ulkomaan skenestä. Mainitsin oheisessa jutussa myös tämän Roolipelitiedotus-sivuston päivitykset, jos joku lukija ei ole vielä niitä huomannut.

Foorumiroolipelaajien kokoontumispaikoista

Sokea yksisarvinen -nimistä blogia ylläpitävä Mira Tähkänen on tehnyt paljon töitä hajanaisen foorumiroolipelaamisen yhdistämiseksi. Hän on kirjoittanut omaan blogiinsa useamman arvion foorumipeleistä ja on pyrkinyt keräämään alan harrastajien haastatteluita. Tuoreimmiltaan hän on ollut mukana perustamassa Suomen foorumiroolipelaajien Facebook-ryhmää sekä tekstipohjaisia roolipelejä harrastavien yhteistä Ropeskene-foorumia.

Tässäkin asiassa foorumiroolipelaaminen toimii kiinnostavana vertailukohtana muihin roolipelaamisen lajeihin verrattuna. Pöytäpelaamisen puolellahan näitä verkkofoorumeita on ollut useita, kun taas larppaajilla ei tiettävästi ole tainnut olla yhtään omaa. Voisi kuitenkin kuvitella, että verkon yli pelaavat roolipelaajat hyötyisivät enemmän erilaisista foorumeista kuin ne roolipeliharrastajat, joiden pelaaminen tapahtuu kerääntymällä fyysisesti samaan paikkaan. Toivotaan siis em. FB-ryhmälle ja Ropeskene-foorumille menestystä ja pitkää ikää!

Kokemuksia larppaamisesta

Marras-joulukuun vaiheessa blogosfäärissä on ollut useampikin juttu, joissa kirjoittajat ovat jakaneet kokemuksiaan larppien parissa.

  • Juhana Pettersson kirjoitti Black Friday -nimisestä italialaisesta larpista, jossa eläytyminen oli tehty helpoksi aitoihin puitteisiin panostamalla.
  • Samankaltaisia järisyttäviä kokemuksia sai Jukka Särkijärvi, kun hän vieraili Puolassa pelaamassa Collage of Wizardy -larppisarjan kymmenennessä osassa. CoW on käsittääkseni aiemminkin antanut kotimaisille harrastajille paljon, joten kannattaa tutustua Särkijärven varsin perusteelliseen peliraporttiin.
  • Loki-blogissa puolestaan Niina Niskanen kirjoitti Konna.info -larpin toisesta osasta, joka toteutettiin kahden viikon aikana viitenä eri minipelinä. Konna.info on kerännyt mainintoja larppiskenen Lankka-palkintoja jaettaessa, joten skenesivistyksen nimissä peliin kannattaa tutustua.

Roolipelitiedotuksen päivityksiä

Roolipelitiedotuksen etusivu sai pientä kohennusta, kun Eero Tuovinen pisti ystävällisesti Blogosfäärin aggregaatin taas kuntoon. Nyt tuoreimmat blogaukset näkee kätevästi etusivun vasemman palkin yläosasta sen sijaan, että pitää kahlata kaikki blogit manuaalisesti läpi. Tuovisen päivitys tosin tapahtui ennen kuin minä pistin Blogosfääriä (ja vähän muitakin listoja) kuntoon, joten aivan kaikki blogit eivät taida aggregaatissa liikkua.

Aggregaattihan oli käytössä jo joskus vuoden 2010 kulmilla, mutta meni sitten epäkuntoon eikä itselläni riittänyt tietotaito asian korjaamiseksi. Vaikka tuo tekee helpoksi pysyä ajan tasalla kotimaisten blogien tarjonnasta, taidan jatkossakin kirjoitella lyhyitä nostoja blogikirjoituksista. Monet kun kirjoittavat hyvää asiaa, jonka ei soisi hukkuvan muun tietovirran joukkoon.

Osallistu pelisuunnitteluun

Roolipelifirma Modiphius, joka tunnettaneen parhaiten Mutant Chronicles -pelistä ja joukkorahoituksessa puoli miljoonaa euroa keränneestä Conan-roolipelistä, työstää nyt Star Trek Adventures -nimistä peliä. Kyseessä on virallinen lisenssipeli, joten siihen koitetaan panostaa kunnolla. Pelitestaus hoidetaan nykyaikaiseen tapaan julkisena, eli kaikki pelistä kiinnostuneet voivat ilmoittautua pelitestaajiksi pelin verkkosivun kautta. Tarjolla on neljä sarjaa, joissa keskitytään eri tyyppisiin seikkailuihin. Pelin yhteydessä mainostetaan laajaa seikkailujuonen kirjoittajakaartia, mikä kertonee myös ensi kesänä julkaistavan pelin painopisteestä.

Toukokuussa 2017 White Wolf järjestää Berliinissä World of Darkness -aiheisen pelitapahtuman, jossa pääsee peruspelailun ja keskustelutilaisuuksien lisäksi osallistumaan mm. End of the Line -larppiin ja dokumenttielokuvanäytökseen World of Darkness -pelisarjasta. Kiinnostavaksi tapahtuman tekee se, että siellä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kilpailuun osallistuvien pelien pitää käsitellä nykyajan synkkiä teemoja ja perustua WoD-pelien mythokseen, mutta niiden ei tarvitse käyttää WoD:n sääntöjärjestelmää. Jos siis haluat tekaista vaikkapa pöytäpelaamisen ja larppaamisen elementtejä yhdistelevän jeeppipelin, niin kisan säännöt eivät sitä estä. Ajatuksena lienee innostaa faneja näyttämään heidän omia visioitaan World of Darkness -meiningistä, mikä on yllättävänkin avarakatseista White Wolfin puolelta. Vampire-roolipelillä on Suomessakin vankat faninsa, joten tiedä vaikka kisan kärkipaikoilla nähtäisiin kotimaisia pelisuunnittelijoita. Kahden sivun mittainen synopsis omasta kisapelistä pitää lähettää tuomaristolle 6. tammikuuta mennessä. Tarkempia ohjeita löytyy tapahtuman verkkosivulta.

Pelaamista yleisöviihteenä

ICv2 julkaisi parisen viikkoa sitten lyhyen artikkelin, jossa se kertoi Wizards of the Coast -firman laajentavan pelaamista näyttäviä verkkolähetyksiään. Magic: the Gathering -korttipelin kisaturnausten esittämisen lisäksi luvassa on myös näyttelijöiden pelaamaa Dungeons & Dragons -roolipeliä.

WotC on ilmeisesti havainnut suorien verkkolähetysten olevan nykyaikaa ja tehokas tapa saavuttaa näkyvyyttä uuden verkossa viihtyvän sukupolven keskuudessa. Force Gray: Giant Hunters -sarjan jaksoilla on YouTube-palvelussa reilut 150 000 katselukertaa, eikä YouTube ole edes sarjan pääasiallinen kanava, joten pakko uskoa että yleisöä on myös löytynyt. Sarjan päätösjakso The Lost Episode pelattiin Los Angelesissa teatterissa yleisön edessä ja vaikka en löytänytkään tietoa yleisömääristä, niin äkkiseltään katsottuna salissa näytti olevan varsin täyttä. Sarjaan osallistuneiden esittelyt ja jaksojen taltioinnit löytyvät kätevästi koottuna WotC:n sivulta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.