Press "Enter" to skip to content

Ilmaisia kotimaisia roolipelejä saatavilla

Northern Realms ilmoitti, että vuonna 2011 julkaistu fantasiaroolipeli Bliaron on nyt saatavilla ilmaiseksi ladattavana PDF-versiona. Pian tämän jälkeen Ironspine-kustantamoa pyörittävä Miska Fredman seurasi esimerkkiä ja kertoi, että vuonna 2006 julkaistu scifiroolipeli Heimot on samoin tarjolla ilmaisena PDF-versiona. En suostunut jäämään herroja huonommaksi ja pistin vuonna 2011 julkaistun fantasiaroolipeli Pyöreän pöydän ritarit verkkosivulle ilmaisena PDF-versiona.

Mistä tässä ilmaisvedossa oikein on kyse? Jututin lyhykäisesti liikkeen alullepanijaa, Northern Realmsin Uoti Huotaria.

Miksi päätitte julkaista Bliaronin ilmaiseksi ladattavana PDF-versiona?

Ilmaisjulkaisun taustalla on halu siitä, että peliä pelataan. Meillä on kiinnostusta kehittää pelimaailmaa edelleen, kenties irrottaa myös magiasysteemi maailmasta ja julkaista se erillisenä muihin peleihin yhteensopivana laitoksena. Toisaalta haluaisimme julkaista peruskirjan magiajärjestelmän laajennoksia, mutta julkaisuun tarvittavaa työtä ei ole järkevää tehdä, jos peliä ei pelata.

Toisaalta Bliaronista on myös tähän mennessä ollut vaikea löytää arvosteluja tai riippumattomien tahojen mielipiteitä. Ilmaisjulkaisulla pelaajat pääsevät itse tutustumaan peliin ja voivat pelata joko suoraan e-bookilla tai ostaa kaveriksi fyysisen kirjan. Voitamme pelisuunnittelijoina automaattisesti, kun Bliaronia pelataan.

Bliaronin PDF:n ilmaisjulkaisu on myös testi siitä, että kuinka hyvin peli pärjää, kun se on helposti saatavilla, mutta kilpailee edelleen lukuisten muiden pelien kanssa. Se on myös testi siitä, lisääkö PDF:n ilmaisjulkaisu ja sitä kautta saatu julkisuus kirjamyyntiä.

Ettekö pelkää, että Bliaronin myynti tyrehtyy täysin, kun suomalainenhan ei tunnetusti maksa mistään, mitä on saatavilla myös ilmaiseksi?

Päinvastoin. Suomalainen ei maksa kovin helposti PDF-roolipelistä. PDF:n ilmaisjakelu sen sijaan voi edistää kirjamyyntiä. Ilmainen e-book leviää laajalle ja mahdollistaa peliin tutustumisen ilman taloudellista panosta. Jos pienikin prosentti lataajista ostaa painetun kirjan, saamme myynnin kasvamaan, ja hiljalleen kirjan painokulut katettua.

Miltä tuntuu, kun innostus levisi ja muutkin pelisuunnittelijat ovat julkaisseet vanhoja roolipelejään ilmaisversioina?

On hieno uutinen, että muidenkin pelien kanssa on tehty samoja ratkaisuja. Toivottavasti tätä kautta laadukkaat pelit päätyvät suomalaisten pelipöytiin ja saavat niille kuuluvan aseman. On sääli, että näinkin hyviä pelejä pelataan niin vähän!

Northern Realms on ollut viime aikoina hiljainen. On kyseessä vähittäinen vetäytyminen skenestä vai uusien suunnitelmien huolellinen hautominen?

Northern Realms on ottanut sen linjan, että jos julkaistaan, niin julkaistaan timanttista laatua. Roolipelejä kehitetään NR:n kautta kuitenkin ensisijaisesti harrastuksena, ja näin ollen aikaa roolipelikehitykselle on vähän. Bliaron on siitä huolimatta kehittynyt ja hautunut hiljalleen, mutta lisäosien timantiksi hiominen vaatii paljon työtä, ja julkaisu kannattaa vain jos pelillä on edes kohtuullinen aktiivinen pelaajapohja. Pyrimme ensin lisäämään pelaajapohjaa, sitten mietitään onko järkevää tuottaa lisämateriaalia julkaisukuntoon. Aiemmin julkaistu lisämateriaali ei tietääksemme ole merkittävästi lisännyt pelaajien määrää.

Kauhupeli Grim Harvest on periaatteessa myös pitkään ollut sikäli valmis, että jäljellä olisi vain julkaisutuotanto – eli lisää pelitestausta, systeemin hiomista, puhtaaksikirjoitus, kuvitus jne. Pääkehittäjät elävät kuitenkin tällä hetkellä toinen Saksassa ja toinen Helsingissä, ja tekevät elannokseen muita töitä. Tällä kehitystahdilla Grim Harvestin julkaisu näyttää vielä olevan kaukana. Hiljaiselo on kuitenkin osuvampi sana kuin skenestä vetäytyminen.

Northern Realms on edelleenkin kiinnostunut keskustelemaan yksityisten kehittäjien kanssa pelien julkaisemisesta. Esimerkiksi Ville Huohvanaisen ja Eetu Röpelisen fantasiaroolipeli MundusRPG löysi tiensä markkinoille Northern Realmsin kautta. Kannustaisin siis potentiaalisia pelikehittäjiä olemaan meihin yhteydessä ja mietimme sitten mitä voimme saada yhdessä aikaan!

One Comment

  1. […] Muistutan tässä samassa yhteydessä, että tänä vuonna tapahtui myös askel ilmaisjakelun suuntaan. Kotimaiset roolipelit ovat perinteisesti olleet katoavaisia pienpainoksia, mutta digiaikana asiaa on helppo auttaa laittamalla PDF-versio tarjolle. Uoti Huotarin (Northern Realms) esimerkkiä seuraten useampikin kotimainen pelisuunnittelija pisti vanhan pelinsä ilmaisjakeluun (ks. aiempi artikkelini aiheesta). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.